Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 16:24

Βαριατρικό χειρουργείο - μετεγχειρητική παρακολούθηση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το βαριατρικό χειρουργείο δεν είναι πανάκεια. Η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την ικανότητα του ασθενή να ενσωματώσει αλλαγές στον τρόπο ζωής του και στη συμπεριφορά του. Οι ασθενείς που δεν θα ασπαστούν αυτή την αλλαγή, όχι μόνο δε θα καταφέρουν να χάσουν αρκετά κιλά, αλλά θα βάλουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να εμφανίσουν ανεπάρκειες βιταμινών και ιχνοστοιχείων και δυσαπορρόφηση πρωτεϊνών.

Η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους μετά από βαριατρικά χειρουργεία απαιτεί τακτική υποστηρικτική παρακολούθηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Η συμμόρφωση στο πρόγραμμα παρακολούθησης σχετίζεται με λιγότερες μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες ενέργειες, μεγαλύτερη απώλεια βάρους και λιγότερα συνοδά προβλήματα υγείας. Ωστόσο πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς δε συμμορφώνονται με το πρόγραμμα παρακολούθησης μετά το χειρουργείο, με το ποσοστό παραίτησης να φτάνει ακόμα και το 63%. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τηλεφωνικές συμβουλές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο διαδίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν το δεσμό με τον ασθενή και να υπερκεράσουν τα εμπόδια του χρόνου, του κόστους και της απόστασης.

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται από καταρτισμένη ιατρική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει χειρουργό, διαιτολόγο παχυσαρκίας, ψυχολόγο και οικογενειακό ιατρό ή ενδοκρινολόγο. Το συνιστώμενο πρόγραμμα των συναντήσεων με το διαιτολόγο εξατομικεύεται, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει μία πρώτη συνάντηση 1-2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και ακολούθως στους μήνες 1, 3, 6, 9 και 12 μετά το χειρουργείο. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, οι ασθενείς θα πρέπει να συναντούν το διαιτολόγο 1 φορά το χρόνο. Το σωματικό βάρος θα πρέπει να καταγράφεται σε κάθε ραντεβού και να συζητείται η φυσική δραστηριότητα.

Οι πρώτες συναντήσεις μετά το χειρουργείο θα πρέπει να επικεντρώνονται στο κλιμακούμενο μετεγχειρητικό διαιτολόγιο, την προσαρμογή των δόσεων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και πώς να αντιμετωπίζονται κοινά συμπτώματα όπως οι αλλαγές των συνηθειών του εντέρου, η ναυτία, το σύνδρομο Dumping, η δυσανεξία στη λακτόζη κ.α. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει γενική αίματος, ηλεκτρολύτες, λιπιδαιμικό προφίλ, γλυκόζη ορού και λειτουργικές εξετάσεις ήπατος, νεφρών. Η κατάσταση των βιταμινών και των μεταλλικών ιχνοστοιχείων/ηλεκτρολυτών θα πρέπει να εκτιμάται ανά τρεις μήνες για τον πρώτο χρόνο, ανά 6 μήνες για το δεύτερο και ακολούθως μια φορά ετησίως.

Οι επισκέψεις παρακολούθησης μετά τον πρώτο καιρό θα πρέπει να περιλαμβάνουν έλεγχο για ανεπάρκειες μικροσυστατικών, ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των οστών και αναζήτηση για χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Συνιστάται να ενισχύονται οι υγιεινές συνήθειες διατροφής, όπως το να τρώει κάποιος αργά, να ελέγχει το μέγεθος της μερίδας του φαγητού που καταναλώνει και να προσλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση υπερθερμιδικών υγρών και το τσιμπολόγημα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Παράλληλα, είναι σημαντικό να συζητούνται και άλλα θέματα όπως η προσαρμογή στο διαιτητικό πλάνο, το θέμα της όρεξης και οι τροφικές διαταραχές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nutritional Recommendations for Adult Bariatric Surgery Patients: Clinical Practice. Shiri Sherf Dagan, Ariela Goldenshluger. Adv Nutr March 2017, vol. 8: 382-394, 2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 10:10