Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 12:17

Τι προκαλεί το στρες ;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το στρες μας επηρεάζει όλους. Μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι, στη δουλειά, στη διαχείριση των οικονομικών ή κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Είναι παντού. Και ενώ λίγο στρες είναι εντάξει, για την ακρίβεια ωφελεί κιόλας, η περίσσεια του αρρωσταίνει, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

Το πρώτο βήμα για να το διαχειριστούμε είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματά του, κάτι που είναι λίγο πιο δύσκολο από ότι πιστεύουμε, αφού έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει να ζούμε μέσα στο άγχος, που συνήθως δεν το καταλαβαίνουμε παρά μόνο όταν φτάσουμε στο ύστατο σημείο.

Τι είναι το στρες?

Είναι η αντίδραση του οργανισμού σε επώδυνες ή δύσκολες καταστάσεις – είτε είναι αληθινές, είτε τις εκλαμβάνουμε ως τέτοιες. Όταν εμφανίζεται η απειλή, μια χημική αντίδραση λαμβάνει χώρα στον οργανισμό σαν απάντηση στο στρεσογόνο ερέθισμα ώστε να προστατευτούμε. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, η αναπνοή επιταχύνεται, οι μύες συσπώνται και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει. Τώρα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε.  

Το στρες σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τους ανθρώπους. Ό,τι στρεσάρει κάποιον μπορεί να μη σημαίνει τίποτα για κάποιον άλλο, ενώ κάποιοι μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα την κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται βοήθεια από ειδικό ωστόσο είναι το χρόνιο στρες που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Συμπτώματα

Το στρες επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής, τα αισθήματα, τις συμπεριφορές, την ικανότητα σκέψης και τη φυσική υγεία. Κανένα μέρος του οργανισμού δεν είναι απρόσβλητο. Επειδή όμως οι άνθρωποι διαχειρίζονται το στρες διαφορετικά, τα συμπτώματά του ποικίλλουν, τόσο στο είδος όσο και στην έντασή τους και ταξινομούνται σε ψυχολογικά (εκνευρισμός, μόνιμη ανησυχία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, εύκολη κόπωση, αποφυγή των άλλων, απαισιοδοξία), σωματικά (αδυναμία, πονοκέφαλοι, κοιλιακά ενοχλήματα, μυαλγίες, πόνοι στο στήθος, ξηροστομία, απώλεια της libido), γνωσιακής λειτουργίας (αδυναμία συγκέντρωσης, εύκολη λήθη, πτωχή κρίση) και συμπεριφοράς (αλλαγές στην όρεξη, αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ, φαρμάκων, αύξηση καπνίσματος).

Προβλήματα υγείας

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως:

  • Κατάθλιψη, αγχώδεις συνδρομές
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (καρδιοπάθειες, υπέρταση, αρρυθμίες, εμφράγματα)
  • Παχυσαρκία και άλλες διαταραχές
  • Προβλήματα στην περίοδο
  • Σεξουαλικά προβλήματα (ανικανότητα, απώλεια της libido)
  • Προβλήματα από τα μαλλιά και το δέρμα (ακμή, ψωρίαση, έκζεμα)
  • Προβλήματα από το γαστρεντερικό (γαστρίτιδες, κολίτιδες)

Απευθυνθείτε στο γιατρό για να εκτιμήσει τα συμπτώματά σας και να αποκλείσει άλλες καταστάσεις. Εάν το στρες είναι η αιτία των προβλημάτων, οι ειδικοί ιατροί ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρισή του. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι να αντιμετωπιστεί πριν τη φαρμακευτική αγωγή.  

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:39