Η γλουταμίνη είναι το κυρίαρχο σε ποσότητα αμινοξύ του ανθρώπινου σώματος. Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 50 – 60 % των ελεύθερων αμινοξέων των σκελετικών μυών και το 20 % του πλάσματος. Συντίθεται από τον οργανισμό από γλουταμινικό και γλουταμικό οξύ, κυρίως στους μύες και δευτερευόντως στους πνεύμονες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του. Σε συνθήκες καταπόνησης ωστόσο (όπως μετά από εντατική άσκηση ή μετά από τραυματισμό) απαιτείται περισσότερη από όση μπορεί να παραχθεί.

Η γλουταμίνη είναι σημαντική για την απομάκρυνση της αμμωνίας (ένα κοινό μεταβολικό προϊόν των διεργασιών του οργανισμού). Επίσης βοηθάει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία και την πέψη.

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό συμμετέχοντας σε περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν και διασφαλίζουν τη σωστή του λειτουργία.  Δρα συνδυαστικά με άλλα μέταλλα όπως το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο, με τα οποία πρέπει να είναι σε ισορροπία στον οργανισμό.

Τα πρώτα κύτταρα που δημιουργήθηκαν πριν δισεκατομμύρια χρόνια ζούσαν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούσαν τα άλατα του καλίου και του μαγνησίου. Προκειμένου να επιβιώσουν οι οργανισμοί δημιούργησαν ένα ενδοκυττάριο περιβάλλον πλούσιο σε αυτά τα ιχνοστοιχεία.

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι η πιο γνωστή από όλες τις βιταμίνες. Ανακαλύφθηκε το 1932. Ήταν ήδη γνωστό ότι κάποια ουσία που περιείχαν τα φρέσκα φρούτα, κυρίως τα εσπεριδοειδή, μπορούσε να προλάβει το σκορβούτο, την ασθένεια που οδήγησε στο θάνατο πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως ναύτες, από το 1500 έως το 1800. Από την ανακάλυψή της και μετά έχουν γίνει μελέτες που αναδεικνύουν τις πολλαπλές ευεργετικές της δράσεις.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο διατροφικό συστατικό που δε συντίθεται ενδογενώς (δηλαδή από τον ίδιο τον οργανισμό) και είναι το «κλειδί» για επανόρθωση, αναδόμηση και διατήρηση υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό.

Ακόμα και τα καλύτερα σχεδιασμένα προγράμματα διατροφής μπορεί να παρουσιάζουν ελλείψεις στα πάνω από 40 θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε καθημερινά. Η υγιεινή διατροφή παραμένει η καλύτερη πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Στη σημερινή κοινωνία, με τους έντονους ρυθμούς καθημερινότητας, οι περισσότεροι αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν τις διαιτητικές συστάσεις για πολλούς λόγους όπως η έλλειψη χρόνου, οι αυστηρές δίαιτες, η επιλογή μη υγιεινών φαγητών. Οι πολυβιταμίνες δεν υποκαθιστούν την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά παρέχουν διατροφική κάλυψη για μη ιδανικές δίαιτες. Η λήψη, μια φορά την ημέρα, μιας πολυβιταμίνης είναι ένας εύκολος τρόπος να καλυφθούν τα μικρά διατροφικά κενά, σύμφωνα με ειδικούς της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής ADA.

Από την αρχαιότητα η ελιά και το ρόδι αποτελούν σύμβολα γονιμότητας και μακροζωίας για πολλούς πολιτισμούς. Εδώ και έναν αιώνα εμφανίζονται αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα φύλλα και ο καρπός της ελιάς έχουν αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιυπερτασική, αγγειοδιασταλτική και υπογλυκαιμική δράση. Το ρόδι, ο καρπός της υγείας, παρουσιάζει πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις. Η έρευνα ωστόσο τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στις μοναδικές ιδιότητες που έχει το ρόδι και χρησιμοποιούνται στον τομέα της αντιγήρανσης και της κοσμητικής ιατρικής.

Η Health Sign αξιοποιώντας τα επιστημονικά δεδομένα δημιούργησε το ξεχωριστό σκεύασμα HS PANHEALTH, συνδυάζοντας τις πιο σημαντικές φαινολικές ενώσεις των φύλλων και του καρπού της ελιάς με την κύρια πολυφαινόλη του ροδιού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν δεσµεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, µετατρέποντάς τες σε µη τοξικές για τον οργανισμό. Κυριότεροι εκπρόσωποι είναι οι βιταµίνες, τα φλαβονοειδή καθώς και ουσίες που ευοδώνουν την παραγωγή ενδογενών αντιοξειδωτικών συστημάτων.

Κυριότερες δράσεις:

  • Προστασία κυτταρικών µεµβρανών
  • Καρδιοπροστατευτική: Αύξηση ανθεκτικότητας αγγείων, περιορισμός φλεγµονωδών παραγόντων, αποτροπή οξείδωσης LDL χοληστερίνης και συµβολή στον έλεγχο των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και οµοκυστεϊνης.
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 12:42

HS ALEXIN Το Αλεξίσφαιρο της Υγείας!

Σήμερα, ο μέσος πολίτης είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τη σημασία της σωστής διατροφής στη διατήρηση της καλής υγείας.

Έχει αποδειχθεί από πολλές κλινικές μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως, ότι η διατροφή, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η παχυσαρκία και άλλοι  παράγοντες  που αφορούν στον τρόπο ζωής μας, σχετίζονται άμεσα με διάφορες ασθένειες. Αυτό υποστηρίζουν και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) όπως επίσης και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR).  Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν  πως ποσοστό της τάξεως του 30%-40% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται, σχετίζεται άμεσα με τις προαναφερθείσες παραμέτρους.

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 00:00

Γλαύκωμα και B1

Μία από τις πιο σημαντικές οφθαλμικές παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την όραση είναι το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Αυτή η προοδευτικά επιδεινούμενη πάθηση οδηγεί σε οπτική νευροπάθεια και τελικά σε απώλεια της όρασης.

Ο όρος "Θαλασσαιμίες" περιλαμβάνει μια ετερογενή ομάδα κληρονομικών διαταραχών με κύριο χαρακτηριστικό τη διαταραχή στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, που οφείλεται σε ελαττωματική παραγωγή των αιμοσφαιρινικών αλυσίδων Α και Β. Το αποτέλεσμα είναι η ανεπαρκής αιμοποίηση, η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο περιφερικό αίμα και η εμφάνιση αναιμίας(Μεσογειακή αναιμία). Στην πιο σοβαρή μορφή, οι ασθενείς χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος από νωρίς στην πορεία της ζωής τους.

Σελίδα 14 από 14