Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 12:17

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι καταναλώνεται παγκοσμίως ιδιαίτερα στις χώρες της Άπω Ανατολής και θεωρείται από πολλούς το καλύτερο και πιο υγιεινό ρόφημα που υπάρχει. Φυσικά, κανένα ρόφημα από μόνο του δε μπορεί να προστατέψει από τις αρρώστιες. Η ατομική υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής και τα γονίδια του καθενός, έτσι ακόμα κι αν κάποιος πίνει πράσινο τσάι όλη την ημέρα, θα χρειαστεί παράλληλα να προσέχει τον εαυτό του και με άλλους τρόπους, όπως με το να μην καπνίζει, να αθλείται και να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή.

Περιέχει καφεΐνη και πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που αντιμετωπίζουν αλλά και προλαμβάνουν την κυτταρική καταστροφή. Η πιο σημαντική κατεχίνη είναι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για πολλές ευεργετικές δράσεις του τσαγιού.

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο του ανθρώπινου οργανισμού και το συναντούμε σε τροφές, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα (αντιόξινα, καθαρτικά). Είναι συμπαράγοντας σε πάνω από 300 ενζυμικά συστήματα του οργανισμού που ρυθμίζουν σημαντικές βιοχημικές διεργασίες, όπως η σύνθεση πρωτεϊνών, η λειτουργία νεύρων και μυών, η ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, ενώ η παρουσία του είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας, τη φωσφορυλίωση και τη γλυκόλυση. Συμμετέχει στην ανάπτυξη των οστών και χρειάζεται για τη σύνθεση του DNA και του RNA. Τέλος, παίζει σημαντικό ρόλο στην μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου διαμέσου των μεμβρανών, διαδικασία ζωτική για την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και της ομαλής καρδιακής λειτουργίας.

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 10:36

Μεταβολικό Σύνδρομο & η υδροξυτυροσόλη

Το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι η άθροιση διαφόρων παραγόντων ( υπεργλυκαιμία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία / αυξημένη χοληστερίνη, παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη) που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από διαβήτη και επιπλοκές του, ενώ περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακό νόσημα μέχρι το 2030.

Είναι ήδη γνωστό ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας μειώνει την επίπτωση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη και της υπερλιπιδαιμίας. Το ελαιόλαδο θεωρείται το συστατικό της Μεσογειακής δίαιτας από το οποίο ξεκινούν αυτά τα καλά, μέσω βελτίωσης του λιπιδαιμικού προφίλ, μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου καθώς και βελτίωσης του φλεγμονώδους (οξειδωτικού) μικροπεριβάλλοντος, που όλα μαζί συντελούν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα κύρια συστατικά του είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη και θεωρούνται ευρύτερα ευεργετικά για την υγεία.

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 10:42

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων των παραδοσιακών τροφών του πασχαλινού τραπεζιού, μετά τη λιτή διατροφή της νηστείας, επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει από απλά δυσπεπτικά ενοχλήματα, μέχρι χολαγγειακές κρίσεις και οξεία παγκρεατίτιδα, αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέως στον οργανισμό και αυξημένη πιθανότητα κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Για να περάσουμε το Πάσχα όσο τα δυνατό πιο όμορφα καλό είναι να ακολουθήσουμε βασικές διατροφικές οδηγίες.

Η σούπα στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης είναι ο διαμεσολαβητικός κρίκος από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι και καλό είναι να συνοδεύεται μόνο με σαλάτα και ψωμί.

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 10:46

Λοιμώξεις του αναπνευστικού & Βιταμίνη D

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι σημαντικό αίτιο της παγκόσμιας θνητότητας και θνησιμότητας και θεωρούνται υπεύθυνες για το 10% των επισκέψεων σε φορείς υγείας στις ΗΠΑ. Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει ανεξάρτητη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ευαισθησίας σε οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η βιταμίνη D φαίνεται ότι προάγει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων ως απάντηση σε ιούς και μικρόβια, ενώ ταυτόχρονα προάγει κυτταρικούς μηχανισμούς άμυνας και οδηγεί σε παραγωγή δραστικών νιτρωδών ουσιών και ενεργών ριζών οξυγόνου.

Υπήρχε μεγάλη ετερογένεια στα αποτελέσματα των έως τώρα μελετών, πιθανώς ως αποτέλεσμα της μεγάλης ποικιλίας των χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αναφέρεται ότι ωφελούνται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ασθενών, ενώ ατομικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία και ο δείκτης μάζας σώματος φαίνεται ότι τροποποιούν την απάντηση στη χορήγηση βιταμίνης D.

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 10:51

Τα οφέλη της κουρκουμίνης

Το 25% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου θα έχει μεταστατική νόσο κατά τη διάγνωση, με το συκώτι να αποτελεί την πρωταρχική εστία, ενώ τελικά σχεδόν οι μισοί ασθενείς θα εμφανίσουν μετάσταση κατά την πορεία της νόσου. Το χειρουργείο, όταν είναι εφικτό, είναι η μόνη ριζική θεραπευτική επιλογή. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ασθενών δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργείο και λαμβάνουν ανακουφιστική θεραπεία με συνδυασμό χημειοθεραπευτικών παραγόντων. 

 

Η προσθήκη φαρμάκων στην προκαθορισμένη χημειοθεραπεία, που στόχο έχουν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, συχνά συνοδεύεται από αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, με αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή της θεραπείας και συνεπώς τη μείωση της αποτελεσματικότητας. Όλο και συχνότερα, εμφανίζονται ενδείξεις που τονίζουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν χαμηλής τοξικότητας διατροφικοί παράγοντες στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χημειοθεραπεία.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 10:57

Η βιταμίνη C & οι ισχυρές της δράσεις

H βιταμίνη C είναι 10 φορές πιο αποτελεσματική στη διακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων από ότι φαρμακευτικοί παράγοντες όπως το 2-DG, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σάλφορντ στην Αγγλία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oncotarget και αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει και να φονεύσει αρχέγονα καρκινικά κύτταρα, κύτταρα δηλαδή από τα οποία ξεκινά ο καρκίνος.

Ο υπεύθυνος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ είπε: “Δοκιμάσαμε να στοχεύσουμε τα αρχέγονα καρκινικά κύτταρα με πολλές φυσικές ουσίες, αλλά τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα ήταν μακράν αυτά της βιταμίνης C. H βιταμίνη C είναι φθηνή, φυσική, μη τοξική και εύκολα διαθέσιμη και η δυνατότητα να τη χρησιμοποιούμε ως όπλο έναντι του καρκίνου είναι πολύ σημαντικό βήμα. ”

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 11:00

Εποχικές αλλεργίες

Η άνoιξη κάνει την εμφάνισή της και αποτελεί σημαντικό νέο για όλους όσους έχουν κουραστεί από την αναγκαστική παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ταυτόχρονα όμως, φέρνει τον πανικό σε όλους όσους πάσχουν από αλλεργίες και τους αναγκάζει να τρέχουν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και κορτιζονούχα φάρμακα.

Πριν καταφύγει κάποιος σε αυτά τα φάρμακα, καλό είναι να σκεφτεί κάποιες από τις φυσικές επιλογές που βοηθούν στον τομέα των αλλεργιών.  

Η κερσετίνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που το βρίσκουμε σε πολλές τροφές. Έχει διερευνηθεί όχι μόνο για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και του άσθματος μέσω της μείωσης παραγωγής ισταμίνης, αλλά και για πληθώρα άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με φλεγμονές.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:04

To μύρτιλλο και οι δράσεις του

To μύρτιλλο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ιατρική. Περιέχει ουσίες με  εξαιρετικές ιδιότητες.

Το βασικό του συστατικό είναι οι ανθοκυανίνες. Αυτές ενισχύουν τη δομή των αγγείων και βελτιώνουν την κυκλοφορία σε όλα τα μέρη του σώματος. Παράλληλα, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες (συλλέγουν και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μέσα στον οργανισμό, προλαμβάνοντας ή/και αναστρέφοντας την καταστροφή των κυττάρων). Οι ανθοκυανίνες προάγουν την παραγωγή ροδοψίνης, μιας χρωστικής που βελτιώνει τη νυκτερινή όραση. Το μύρτιλλο είναι επίσης πλούσιο σε ταννίνες, ουσίες που δρουν ως στυπτικό και χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της διάρροιας.

Οι μελέτες για το μύρτιλλο προέρχονται κυρίως από έρευνες στο εργαστήριο. Έχει λοιπόν φανεί ότι είναι χρήσιμο στις εξής περιπτώσεις.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 11:08

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί (μη παθογόνοι) μικροοργανισμοί, που τους βρίσκουμε σε τροφές, φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής και έχει φανεί σε μελέτες σε ανθρώπους ότι η χορήγησή τους έχει κλινικό όφελος (στην κατάλληλη δοσολογία). Συνήθως πρόκειται για είδη λακτοβακίλλων (Lactobacillus) και μπιφιδοβακτηρίων (Bifidobacterium), ωστόσο σακχαρομύκητες (Saccharomyces cerevisiae), άλλοι βάκιλλοι και στελέχη E.Coli έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης.

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι δεν χρειαζόμαστε απαραίτητα προβιοτικά για να είμαστε υγιείς. Ωστόσο, αυτοί οι μικροοργανισμοί μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και μπορεί να βοηθήσουν στην πέψη και να προστατεύσουν από τα βλαβερά μικρόβια, ακριβώς όπως τα ήδη υπάρχοντα «καλά» μικρόβια του οργανισμού.  Τα προβιοτικά επιβιώνουν κατά την παραμονή και τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή.