Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 13:12

Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης

Πόσο ασφαλής είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα του γαστρεντερικού σωλήνα. Εμφανίζεται μετά από λήψη  γλουτένης (πρωτεΐνη στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Η κατανάλωση γλουτένης οδηγεί σε φλεγμονή και καταστροφή του εντερικού βλεννογόνου, που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση συμπτωμάτων από το πεπτικό, διατροφικών ελλειμμάτων αλλά και συστηματικών επιπλοκών, όπως η αναιμία και η οστεοπόρωση.

Η θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι η εφόρου ζωής δίαιτα ελεύθερη γλουτένης(Gluten Free Diet- GFD). Πρόκειται για δίαιτα από την οποία αποκλείονται όλες οι τροφές που περιέχουν γλουτένη και συστήνεται και σε ασθενείς που πάσχουν από ευαισθησία στη γλουτένη.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 13:15

Βιταμίνη D & Βακτηριακή Χλωρίδα

Μια νέα προσέγγιση, σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στις παθήσεις του πεπτικού, φέρνει στο φως έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα στο European Journal of Nutrition.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τη δράση της στα οστά, αλλά της έχουν αποδοθεί και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Έως τώρα, υπήρχε κενό στη βιβλιογραφία σχετικά με την in vivo επίδρασή της στη βακτηριακή χλωρίδα των ανθρώπων. Οι περισσότερες μελέτες της βακτηριακής χλωρίδας του ανθρώπινου οργανισμού εξάλλου, βασίζονταν σε εξετάσεις κοπράνων ή σε βιοψίες του κατώτερου πεπτικού. Βάση αυτών γινόταν η συσχέτιση με νοσήματα όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, το ευερέθιστο έντερο και η παχυσαρκία.

Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις της βιταμίνης D  στα μικρόβια του πεπτικού αλλά και στα κύτταρα που επιφορτίζονται με την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των μικροβίων που προσβάλλουν τον πεπτικό σωλήνα.

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 13:18

Βιταμίνη C και καρδιαγγειακά νοσήματα

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανιχνεύεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη αυτή δεν είναι δυνατό να παραχθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό(σε αντίθεση με τους περισσότερους ζωικούς οργανισμούς) και η πρόσληψή της με τις τροφές είναι απαραίτητη. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ποικίλλει από χώρα σε χώρα (40–90 mg/ημέρα). Η βιταμίνη C έχει αναγνωρισθεί ως αντιοξειδωτική ουσία και η πρόσληψή της είναι ωφέλιμη για τη μείωση του οξειδωτικού στρες σε πολλές παθήσεις.

Η φλεγμονώδης απάντηση που παρατηρείται στην αθηροσκλήρυνση μπορεί να ανασταλεί από τη βιταμίνη C, μέσω μείωσης της συνάθροισης και της συγκόλλησης των λευκοκυττάρων στο ενδοθήλιο των αγγείων. Η βιταμίνη C έχει επίσης την ικανότητα να προλαμβάνει την οξείδωση των λιπιδίων, διαδικασία σημαντική για την αθηροσκλήρυνση, μέσω αναστολής της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 13:20

Πολυφαινόλες και αλλαγές διάθεσης

Η συχνότητα των ψυχιατρικών διαταραχών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι πολυφαινόλες φαίνεται ότι μπορεί να εμπλέκονται στη ρύθμιση της πνευματικής υγείας και των αλλαγών της συναισθηματικής διάθεσης και της συμπεριφοράς.

Οι πολυφαινόλες αποτελούν μεταβολίτες των φυτών. Ανήκουν δομικά στις οργανικές ενώσεις που χαρακτηρίζονται από την παρουσία φαινολικών ομάδων και διαθέτουν μοναδικές φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες(μεταβολικές, τοξικές, θεραπευτικές). Διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

  1. Τανίνες: παράγωγα κατεχινών με κυρίως αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 13:22

Yπογονιμότητα

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Ένα στα έξι ζευγάρια δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει και όλο και περισσότεροι καταφεύγουν σε ειδικό προκειμένου να βοηθηθούν για να αποκτήσουν οικογένεια.

Αν και συνηθίζεται να θεωρείται η γυναίκα υπεύθυνη, στην πραγματικότητα σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις η υπογονιμότητα σχετίζεται με παράγοντες που αφορούν τον άνδρα. Μελέτη του 2012 ανέδειξε ότι μόνο 1 στους 4 άνδρες έχει απόλυτα φυσιολογικό σπέρμα. Σύμφωνα με υπολογισμούς ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια.

Κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η αιτία που προκαλεί αυτή τη διαταραχή, αλλά είναι εμφανές ότι ευθύνονται παράγοντες της σύγχρονης κοινωνίας.

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 10:02

XΑΠ και σκόνη!

Αυτές τις ημέρες όλα τα δελτία ειδήσεων μιλούν για την αφρικανική σκόνη που έχει «πνίξει» την Αττική. Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή καθώς η σκόνη είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Γενικά, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές αυξημένης κυκλοφορίας, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν επιβεβαιωμένο παράγοντα κινδύνου για έξαρση αναπνευστικών κρίσεων.

Η αντιμετώπιση των εξάρσεων των αναπνευστικών προβλημάτων γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο ιατρό (πνευμονολόγο) και συνήθως με τη χορήγηση των κατάλληλων εισπνεόμενων φαρμάκων.

Κουραστήκατε από τις συνεχείς δίαιτες και την εξαντλητική γυμναστική? Δε θα ήταν καλύτερα αν μπορούσατε να πάρετε ένα χάπι για να εκτοξεύσετε το μεταβολισμό σας και να δείτε τα κιλά να φεύγουν μόνα τους? Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που οδηγεί την έρευνα τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας προϊόντα που να οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους χωρίς κόπο και στερήσεις.

Μεταβολισμός είναι όλες οι χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό και ως στόχο έχουν τη μετατροπή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών στην ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα για να επιβιώσουν.

Ο καθορισμός της επαρκούς λήψης θρεπτικών μικροσυστατικών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Σε περιοχές όπου τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά και οι πρωτεΐνες διατίθενται επαρκώς και αποτελούν μέρος της μέσης διατροφής, οι διατροφικές ελλείψεις είναι ασύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, οι διατροφικές επιλογές που κάνει ο καθένας δεν επηρεάζονται πάντα από το στόχο της υγιεινής διατροφής οδηγώντας μερικές φορές σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, η οποία μπορεί να συνυπάρχει ακόμα και με παχυσαρκία.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πολλές τροφές έχουν εμπλουτιστεί σε θρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα το γάλα συνήθως είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και οι χυμοί με βιταμίνη C.

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 10:09

Πριν την εγκυμοσύνη…

Στη σύγχρονη κοινωνία πολλές γυναίκες ακολουθούν συγκεκριμένα διαιτολόγια που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και μικροσυστατικών απαραίτητων για την καλή υγεία. Τα μικροσυστατικά είναι βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σε πολύ μικρές ποσότητες αλλά είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, την ωρίμανση και την ανάπτυξη. Λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο αυτά τα διατροφικά κενά να καλυφθούν ώστε να διασφαλιστεί η σωστή διατροφή του μωρού. Ο συνδυασμός πολλών μικροσυστατικών έχει προταθεί ως ένας σωστός τρόπος για να επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη για τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει από τη χορήγηση πολυβιταμινών συγκριτικά με τη χορήγηση ενός μόνο μικροσυστατικού.

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 10:11

Σαρακοστή & συμπληρώματα διατροφής

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα και πολλοί έχουν ξεκινήσει να νηστεύουν. H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες.

Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Τρώμε ελεύθερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά και τροφές πλούσιες σε άμυλο (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά).