Το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι ένα χρόνιο, λειτουργικό σύνδρομο του πεπτικού που χαρακτηρίζεται από μετεωρισμό, υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος και αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, είτε με τη μορφή της δυσκοιλιότητας, είτε με τη μορφή της διάρροιας, είτε με εναλλαγές των δύο.

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 09:55

Κουρκουμάς & λειτουργία εγκεφάλου

Στις μέρες μας δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Alzheimer, ωστόσο η επίδραση της νόσου μπορεί να ελαττωθεί καθυστερώντας την εμφάνισή της.

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 10:10

Οι βιταμίνες στη νόσο Parkinson

Η νόσος Parkinson είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση των ηλικιωμένων, που κλινικά χαρακτηρίζεται από βραδυκινησία, τρόμο ηρεμίας, αφύσικες θέσεις ισορροπίας και υπερτονία των μυών. Ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός παραμένει αδιευκρίνιστος.

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 12:22

Σύμπλεγμα βιταμινών B

Ο προστατευτικός ρόλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β σε παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 11:48

Αντοχή στα αντιβιοτικά

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που εμφανίζεται σε πολλά είδη φυτών και στο κόκκινο κρασί. Ως συστατικό, είναι πολύ καλά ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής.

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 11:38

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης συστηματική πάθηση αυτοάνοσης αιτιολογίας που επηρεάζει το 0.5 - 1% του πληθυσμού της Ευρώπης, ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 09:50

Λειτουργικός κοιλιακός πόνος

 O λειτουργικός κοιλιακός πόνος, δηλαδή ο πόνος στον οποίο δεν βρίσκεται οργανική αιτιολογία, επηρεάζει το 10-25% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Θεωρείται ως το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων και πιο συγκεκριμένα της σπλαγχνικής υπερευαισθησίας, του μικροβιώματος του εντέρου, κινητικών διαταραχών του πεπτικού, παθολογικής αντίδρασης του γαστρεντερικού σε φυσιολογικά ερεθίσματα, τοξίνες ή ακόμα και ψυχολογικό στρες.

Παρά τις νέες φαρμακευτικές θεραπείες και την πρόοδο στον τομέα της καρδιολογίας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσωπεύουν την πρώτη αιτία θανάτου στο Δυτικό κόσμο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ανθυγιεινές δίαιτες συμβάλλουν στην αυξημένη επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, η αλλαγή του τρόπου ζωής και η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών μπορεί να προλάβει αρκετά από αυτά.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 14:05

Βιταμίνη D: που βρισκόμαστε σήμερα

Η συνεχώς αυξανόμενη βιβλιογραφία για την έλλειψη της βιταμίνης D και τις θεραπείες υποκατάστασης την τελευταία δεκαετία έχει απαντήσει σε πολλά ερωτήματα. Ταυτόχρονα όμως έχει φέρει στο φως καινούρια θέματα προς συζήτηση.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η γλουταμίνη είναι απαραίτητη για την εντερική λειτουργία, ενώ η έλλειψή της αναστέλλει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των εντερικών κυττάρων. Η χημική δομή της παρέχει στα εντεροκύτταρα και στα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τις απαραίτητες ουσίες (άνθρακα, νιτρώδη) για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Σελίδα 1 από 19