Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 14:05

Βιταμίνη D: που βρισκόμαστε σήμερα

Η συνεχώς αυξανόμενη βιβλιογραφία για την έλλειψη της βιταμίνης D και τις θεραπείες υποκατάστασης την τελευταία δεκαετία έχει απαντήσει σε πολλά ερωτήματα. Ταυτόχρονα όμως έχει φέρει στο φως καινούρια θέματα προς συζήτηση.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η γλουταμίνη είναι απαραίτητη για την εντερική λειτουργία, ενώ η έλλειψή της αναστέλλει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των εντερικών κυττάρων. Η χημική δομή της παρέχει στα εντεροκύτταρα και στα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τις απαραίτητες ουσίες (άνθρακα, νιτρώδη) για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 12:23

Διατροφική Ψυχιατρική

 

Η σχέση της διατροφής με την εγκεφαλική λειτουργία και τις ψυχικές διαταραχές απέκτησε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου κλάδου της ψυχιατρικής που ονομάζεται «Διατροφική Ψυχιατρική» (Nutritional psychiatry).

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 10:54

Γρίπη και συμπληρώματα

Το 2009, ο κόσμος αντιμετώπισε μια πανδημία γρίπης. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για λοιμώξεις από μεταλλαγμένους ιούς της γρίπης, ενώ και η συχνότητα των ιών που έχουν αποκτήσει αντοχή στα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα έχει επιβεβαιωθεί. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων που μπορούν να σταματήσουν τον ιό με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης κρίνεται επειγόντως απαραίτητη.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 11:50

Μινθέλαιο (Peppermint oil)

Η φαρμακευτική χρήση της μέντας χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όπου με το αφέψημα των φύλλων μέντας αντιμετώπιζαν νοσήματα του πεπτικού και της χολής, ενώ οι εισπνοές των υδρατμών ήταν χρήσιμες για νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού και το βήχα.

Το μινθέλαιο (Peppermint oil) είναι διαχρονικά εξαιρετικά δημοφιλές ως θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου, της λειτουργικής δυσπεψίας και της κεφαλαλγίας. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό σε πολλά προϊόντα, όπως οδοντόπαστες, στοματικά διαλύματα, καραμέλες και μαστίχες. Η μενθόλη, το κύριο συστατικό, είναι κοινό συστατικό σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ρινική συμφόρηση, πονοκεφάλους και μυϊκά άλγη.

Τα ενεργά συστατικά του μινθελαίου, το οποίο παράγεται με απόσταξη των φύλλων και των ανθέων της μέντας, περιλαμβάνουν μενθόλη, μενθόνη, κινεόλη και διάφορα άλλα έλαια. Μελέτες στο εργαστήριο, δείχνουν ότι την αποτελεσματικότητά τους στη χαλάρωση λείων μυϊκών ινών του γαστρεντερικού σωλήνα, πιθανά μέσω ανταγωνιστικής δράσης στους διαύλους ασβεστίου του εντέρου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει μελετηθεί συστηματικά για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου, αλλά και ως χαλαρωτικό του εντέρου κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η κολονοσκόπηση και ο βαριούχος υποκλυσμός.

Σε ό,τι αφορά το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι ωφελεί σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό ενήλικες ασθενείς με μετεωρισμό, κοιλιακό πόνο και διαρροϊκές κενώσεις, ενώ παιδιατρικές μελέτες (σε παιδιά 8-18 ετών) έδειξαν ότι οδηγεί σε σημαντική μείωση μόνο του πόνου (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σύμφωνα με τους ερευνητές δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες αποτελεσματικές θεραπείες). Για παιδιά κάτω των 8 ετών δεν υπάρχουν μελέτες.

Όπως πολλά έλαια, έτσι και το έλαιο μέντας, μπορεί να καταστεί τοξικό σε πολύ ψηλές δόσεις. Αντενδείκνυται σε ασθενείς με χολολιθίαση και χολοκυστίτιδα, ενώ λόγω της χάλασης που προκαλεί στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση συμπτωμάτων που υποδηλώνουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για χορήγηση σε μικρά παιδιά, εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν και θα πρέπει να αποφεύγεται. Κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, οπισθοστερνικό καύσο, θόλωση της όρασης, ναυτία και έμετο.

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλές στη σωστή δοσολογία και χρήσιμο για ασθενείς με λειτουργικά νοσήματα του πεπτικού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Peppermint oil. Kligler B, Chaudhary S. Am Fam Physician. 2007 Apr 1;75(7):1027-30.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 12:46

Ομάδες κινδύνου για έλλειψη βιταμίνης C

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C είναι συχνό φαινόμενο στους Δυτικούς πληθυσμούς.

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 10:59

Η αναστολή της γήρανσης

Το οξειδωτικό στρες επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη και εξέλιξη πολλών παθήσεων που εξαρτώνται από την ηλικία, όπως της αρθρίτιδας, του διαβήτη, της άνοιας, της αθηροσκλήρυνσης, της οστεοπόρωσης, του μεταβολικού συνδρόμου και διαφόρων καρκίνων.

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 12:56

Μικρές Συμβουλές για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι για τους περισσότερους μια περίοδος αναψυχής.

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 11:05

Οστεοαρθρίτιδα: μια ουσία ή συνδυασμός

Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο κοινή εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων στους ηλικιωμένους, χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού θυλάκου, οδηγώντας σε σημαντικό περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης. 

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 11:36

Πώς προάγει η ελιά την ανθρώπινη υγεία

Οι ευεργετικές επιδράσεις των πολυφαινολών στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν φανεί σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών.

Σελίδα 1 από 18