Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 12:12

Στεφανιαία νόσος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στεφανιαία νόσος: ο ρόλος της φλεγμονής και οι παρεμβάσεις που τη μειώνουν

Η παθογένεση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου αλλάζουν εκ βάθρων στις μέρες μας. Παρά τη διαδεδομένη πίστη μεταξύ ιατρών και κοινού, η θεωρία ότι το λίπος της τροφής ευθύνεται για την απόφραξη των αρτηριών φαίνεται πως είναι λανθασμένη. Μία συστηματική μεταανάλυση σταθμός δεν έδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών και 1. Της θνητότητας, 2. Της στεφανιαίας νόσου, 3. Της θνητότητας από στεφανιαία νόσο, 4. Του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και 5. Του διαβήτη τύπου 2 σε υγιείς ενήλικες. Ομοίως στη δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, δε φαίνεται να υπάρχει όφελος από τα μειωμένα λιπαρά.

Τα περισσότερα ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν σε σημεία που η στένωση δεν ξεπερνά το 70% και δεν δημιουργείται ισχαιμία στο τεστ κοπώσεως. Η φλεγμονώδης διεργασία συμβάλλει στην εναπόθεση χοληστερόλης στο στεφανιαίο αγγείο και την επακόλουθη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Όταν η πλάκα σπάσει (κατά τρόπο όμοιο με το σπάσιμο ενός ‘σπυριού’), εντός λεπτών επέρχεται θρόμβωση στα στεφανιαία αγγεία και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μεσογειακή δίαιτα

Σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλών λιπαρών (37% λίπος), η υιοθέτηση μιας Μεσογειακής δίαιτας (41% λίπος) εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς πέτυχε σημαντική μείωση περίπου 30% σε καρδιαγγειακά επεισόδια σε υψηλού κινδύνου ασθενείς(πρωτογενής πρόληψη). Η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας βελτίωσε τους δείκτες και όταν υιοθετήθηκε σαν δευτερογενής πρόληψη (μείωσε την υποτροπή του εμφράγματος και τη θνησιμότητα), παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μεταξύ των δύο γκρουπ. Το α-λινολεϊκό οξύ, οι πολυφαινόλες και τα Ω-3 λιπαρά οξέα που συναντούμε στη μεσογειακή διατροφή είναι οι κύριες ουσίες που δρουν ρυθμιστικά στη φλεγμονή και μειώνουν τη θρόμβωση των στεφανιαίων αγγείων.

Άσκηση

Αυτοί που περπατούν πάνω από 150 λεπτά ανά εβδομάδα αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης περίπου κατά 4 έτη, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Το ζωηρό βάδισμα φαίνεται πιο αποτελεσματικό από το τρέξιμο στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα πάνω από 3 φορές την εβδομάδα μειώνει βελτιώνει τους γλυκαιμικούς δείκτες και αναστρέφει την αντοχή στην ινσουλίνη εντός μερικών μηνών.

Στρες

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι το stress. Το χρόνιο στρες έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών που αποτυγχάνουν να καταστείλουν τη φλεγμονή.

Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η στεφανιαία νόσος είναι μία χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά μέσα από απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Η υιοθέτηση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής που συνδυάζει τη μεσογειακή διατροφή, την άσκηση και τη μείωση του στρες θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα μειώσει τη θνητότητα από καρδιαγγειακά και  άλλα αίτια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. De Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ 2015;351:h3978.
  2. Blackburn EH, Epel ES. Too toxic to ignore. Nature 2012;490:169–71.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:40