Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017 06:00

Προσοχή στη γαστρεντερίτιδα στις διακοπές σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο ανθρώπινος νορο-ιός (Norovirus) είναι το σημαντικότερο αίτιο εξάρσεων γαστρεντερίτιδας παγκοσμίως. Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν ναυτία, εμέτους και διάρροιες εντός 24-48 ωρών από την επαφή με τον ιό. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός ιός ακόμα και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, ιδιαίτερα σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως νοσοκομεία, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Σημαντικές επιδημίες έχουν εκδηλωθεί σε κρουαζιερόπλοια.

Λόγω της έλλειψης εμβολίου έναντι του ιού, η λήψη προληπτικών μέτρων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν οι επιδημίες. Έτσι, συνιστάται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για όσους εργάζονται στον τομέα της σίτισης και η αδρανοποίηση, όπου είναι αυτό δυνατό, των ιικών σωματιδίων στο φαγητό. Αυτή η αδρανοποίηση βασίζεται σε φυσικές μεθόδους όπως η θερμότητα και η ακτινοβολία ή σε χημικές μεθόδους, όπως η προσθήκη στο φαγητό υποχλωριώδους νατρίου και διοξειδίου του τιτανίου.

Ωστόσο οι συγκεκριμένες μέθοδοι τροποποιούν τη γεύση της τροφής, αυξάνουν το κόστος και έχουν δυνητικά τοξικές δράσεις από έκθεση σε χημικά. Για το λόγο αυτό, αναζητούνται περιβαλλοντικά φιλικές τροφές που μπορούν να προστεθούν στην τροφή και να υποκαταστήσουν τις υπάρχουσες μεθόδους. Οι φυτοχημικές ουσίες λαμβάνονται από εκχυλίσματα φυτών, θεωρούνται ασφαλείς και φέρονται να διαθέτουν αντιμικροβιακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Είναι ήδη γνωστές οι δράσεις του ριγανελαίου έναντι του νορο-ιού. Η καρβακρόλη, το βασικό συστατικό του ριγανέλαιου φαίνεται ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και τελικά τον αδρανοποιεί, μέσω της διάσπασης του σκληρού εξωτερικού τοιχώματος του ιού. Μεγάλη μελέτη του 2014 έδειξε ότι η καρβακρόλη είναι αποτελεσματική στην αδρανοποίηση του ιού εντός μιας ώρας από την έκθεση του ιού σε αυτήν.

Μία καινούρια μελέτη ερεύνησε τις αντι-ιικές δράσεις 18 φυτοχημικών ουσιών στην αδρανοποίηση των ιικών σωματιδίων νορο-ιού στο φαγητό. Η πιο αποτελεσματική φυτοχημική ουσία σε αυτή τη μελέτη, ήταν η κουρκουμίνη, η οποία μείωσε το ποσοστό του ιού κατά 90% περίπου. Η κουρκουμίνη προέρχεται από ρίζα τουρμερικού και της αποδίδονται κλινικές δράσεις στο καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Πολλές μελέτες έως τώρα έχουν αναφέρει αντι-ιικές δράσεις για την κουρκουμίνη (έναντι του ιού της ηπατίτιδας C καθώς και του ιού του απλού έρπητα). Στη συγκεκριμένη μελέτη η κουρκουμίνη αναγνωρίστηκε ως η ουσία με τις ισχυρότερες αντι-ιικές δράσεις στο φαγητό και αποτελεί εφαλτήριο για καινούριες έρευνες στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. J Appl Microbiol. 2014 May;116(5):1149-63.
2. Curcumin Shows Antiviral Properties against Norovirus. Minji Yang, GilJae Lee, Jiyeon Si, Sung-Joon Lee, Hyun Ju You and GwangPyo Ko. Molecules 2016, 21(10), 1401

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

 

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:38