Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 08:41

Πνευμονία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Πνευμονία είναι η λοίμωξη των πνευμόνων. Προσβάλλονται οι κυψελίδες (αεροφόροι σάκοι στο εσωτερικό των πνευμόνων) και όχι οι αεραγωγοί που μεταφέρουν τoν αέρα από και προς τους πνεύμονες.

Τα προσβεβλημένα τμήματα των πνευμόνων γεμίζουν με υγρό το οποίο περιέχει αμυντικά κύτταρα του οργανισμού, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η λοίμωξη.

Η πνευμονία προκαλείται από ιούς, βακτηρίδια και μύκητες. Τα υγιή άτομα δεν έχουν αυτούς τους μικροοργανισμούς στο πνευμονικό τους παρέγχυμα. Μεταδίδονται συνήθως με τον αέρα(μέσω του βήχα και του φταρνίσματος) από άτομο σε άτομο. Πιο σπάνια, κάποια μικρόβια θα προκαλέσουν ειδικές μορφές πνευμονίας, όπως μέσω των aircondition, συγκεκριμένων πτηνών και ενδονοσοκομειακά.

Η πνευμονία μπορεί να προσβάλλει τον καθένα, ωστόσο άτομα με χαμηλή ανοσία και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, προσβάλλονται συχνότερα.

Επιπλέον, οι καπνιστές, οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ), οι νοσηλευόμενοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια αποτελούν τα τυπικά συμπτώματα της νόσου και η διάγνωση μπορεί να τεθεί με την κλινική εξέταση. Δεν είναι λίγες ωστόσο οι περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι αβληχρά (άτυπες πνευμονίες) και η διάγνωση τίθεται με τη βοήθεια εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων.
Τα αντιβιοτικά αποτελούν την κύρια θεραπεία.

Οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν σπίτι τους, ενώ κάποιοι θα χρειαστούν νοσηλεία αναλόγως με τη βαρύτητα της νόσου. Εάν η νόσος είναι πολύ βαριά, ο ασθενής μπορεί να αποβιώσει ακόμα και με την καλύτερη θεραπεία.
Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Respirologyαποκάλυψε ότι οι ενήλικες ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με πνευμονία της κοινότητας κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν εάν είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετιζόταν με αυξημένη θνητότητα εντός των πρώτων 30 ημερών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, μια σχέση που δεν εξαρτιόταν από την ηλικία των ασθενών, το φύλο, συνυπάρχοντα νοσήματα ή άλλους προγνωστικούς παράγοντες.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η καλύτερη κατανόηση της βιταμίνης D και του ρόλου της στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μπορεί να βελτιώσει την πρόληψη της πνευμονίας. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα του ιατρού για την πρόληψη ή τη μείωση της σοβαρότητας της πνευμονίας σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vitamin D, innate immunity and outcomes in community acquired pneumonia. Leong Leow, Talia Simpson, Ray Cursons, Noel Karalus, Robert J. Hancox. Respirology, 2011; 16 (4): 611

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:36