Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 09:10

Η κουρκουμίνη στη νόσο Alzheimer

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη που προέρχεται από το τουρμερικό, τη ρίζα του φυτού Curcuma longa L. που υπάρχει στην Ινδία.

Είναι αυτό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα και έχει χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό, συντηρητικό τροφίμων και φάρμακο για πολλά νοσήματα. Η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εικάζεται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νευροεκφύλιση. 

Επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer σε ανθρώπους που λαμβάνουν καθημερινά κουρκουμίνη με την τροφή, αλλά και καλύτερη γνωσιακή λειτουργία σε υγιείς ενήλικες. Παρόλα αυτά οι πρώτες μελέτες που έγιναν δεν απέδειξαν το νευροπροστατευτικό όφελος, κάτι που τόνισε τη σημασία της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη που διερεύνησε αν οι βιοδιαθέσιμες μορφές κουρκουμίνης (από συμπλήρωμα διατροφής) διαθέτουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για την πρώτη διπλή τυφλή μελέτη μεγάλης διάρκειας (18 μήνες) στην οποία μελετήθηκε η δράση της κουρκουμίνης στη μνήμη ενηλίκων και αναζητήθηκε η επίδρασή της στη συγκέντρωση αμυλοειδούς και πρωτεΐνης tau (η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Tau) με τη χρήση της PET scan (Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων), μιας ειδικής απεικονιστικής εξέτασης που δείχνει τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη(υγιείς ενήλικες ηλικίας 51-84 ετών) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί ελάμβαναν κουρκουμίνη και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο(placebo) για 18 μήνες. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα έγιναν τεστ προφορικής και οπτικής μνήμης , καθώς και συγκέντρωσης. Ακολούθως όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε PET scan.

Η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή λήψη κουρκουμίνης μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση υγιών ενηλίκων, ενώ τα ευρήματα της ποζιτρονιακής τομογραφίας δείχνουν ότι η βελτίωση αυτή σχετίζεται με μείωση της εναπόθεσης αμυλοειδούς και πρωτεΐνης tau σε περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη συναισθηματική διάθεση και τη μνήμη(αμυγδαλή εγκεφάλου και υποθάλαμος). Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά (και χρήζουν περαιτέρω ελέγχου) όχι μόνο για τη βελτίωση των ελλειμμάτων μνήμης της γεροντικής ηλικίας, αλλά και για την πρόληψη και της νευροεκφύλισης που χαρακτηρίζει τη νόσο Alzheimer.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Am J Geriatr Psychiatry. 2017 Oct 27.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 09:15