Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 13:05

Ευχάριστα νέα για τον αυτισμό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού υπολογίζεται ότι προσβάλλουν ένα ανά 68 παιδιά στις ΗΠΑ μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Η επιβάρυνση της οικογένειας σε συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πολύ σημαντική και συνεχίζεται για χρόνια.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό και παρά την πρόοδο που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχουν έγκυρες φαρμακολογικές θεραπείες για τα κυρίαρχα συμπτώματα της διαταραχής.

Oι κλινικοί ιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιψυχωσικά φάρμακα για να θεραπεύσουν την ευερεθιστότητα και την επιθετικότητα που μπορεί να επιδείξουν τα άτομα με αυτιστική διαταραχή (η αριπιπραζόλη και η ρισπεριδόνη είναι τα μοναδικά φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση στις ΗΠΑ). Ωστόσο οι παρενέργειές τους είναι αρκετές: δυσκινησίες, γυναικομαστία, κόπωση, αύξηση της όρεξης που οδηγεί σε παχυσαρκία, αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη.

Η σουλφοραφάνη απομονώθηκε το 1992 από το μπρόκολο στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins και από τότε μελετάται εντατικά ιδιαίτερα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι προκαλεί μια κυτταρική απάντηση που ομοιάζει με αυτή που συμβαίνει μετά από πυρετό. Οι οικογένειες των παιδιών με αυτιστική διαταραχή έχουν ήδη επισημάνει ότι τα συμπτώματα του αυτισμού στο παιδί τους βελτιώνονταν όταν «ανέβαζε» πυρετό και η παρατήρηση αυτή οδήγησε τους επιστήμονες να διεξάγουν κλινικές μελέτες αναζητώντας τη σχέση μεταξύ σουλφοραφάνης και αυτισμού.
Η σημαντικότερη κλινική μελέτη διεξήχθη μεταξύ 2011 και 2013 και περιελάμβανε 40 νέους άρρενες ενήλικες, ηλικίας από 13 έως 27 ετών, με μέσης βαρύτητας ή σοβαρό αυτισμό. Έδειξε ότι η ημερήσια λήψη σουλφοραφάνης επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στις κοινωνικές σχέσεις και στην προφορική επικοινωνία, μαζί με μείωση των επαναλαμβανόμενων, στερεότυπων συμπεριφορών. Με την ολοκλήρωσή της πολλοί γονείς και φροντιστές εξέφρασαν ενδιαφέρον για να συνεχίσουν τη θεραπεία.

Τέσσερα χρόνια μετά, 16 οικογένειες/φροντιστές από τις συνολικά 44 που είχαν λάβει μέρος στην αρχική μελέτη ανταποκρίθηκαν στα ερωτήματα των ερευνητών και οι απαντήσεις τους δημοσιεύτηκαν. Οι 10 ασθενείς συνεχίζουν ακόμη τη θεραπεία, ένας ασθενής βελτιώθηκε και η βελτίωση παρέμεινε ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας, 3 ασθενείς δεν παρατήρησαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους και 2 ασθενείς έχουν διακόψει τη θεραπεία για άσχετους λόγους.

Οι ιστορίες αυτών των ασθενών μέσα από τα μάτια των οικογενειών τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και οι αναφορές είναι εντυπωσιακές. Ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει με αυτού του τύπου τις αναφορές δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τα αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες μελέτες ή άλλες προοπτικές μελέτες. Μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση. Εν προκειμένω, οδήγησαν στην οργάνωση νέας μελέτης με αντικείμενο πλέον την εκτίμηση βιοδεικτών στο αίμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία με σουλφοραφάνη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Sulforaphane from Broccoli Reduces Symptoms of Autism: A Follow-up Case Series from a Randomized Double-blind Study. Rhoda Lynch, Eileen L Diggins,Susan L Connors, Andrew W Zimmerman, Kanwaljit Singh, Hua Liu, Paul Talalay, and Jed W Fahey. Glob Adv Health Med. 2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 10:49