Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 08:22

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η πρώτη Τρίτη κάθε Μαΐου είναι η ημέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα άσθματος. Βασικός στόχος της ημέρας άσθματος  είναι η ενημέρωση του κοινού για αυτή την ευρέως διαδεδομένη πάθηση του αναπνευστικού.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών (σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Η εισπνοή ερεθιστικού περιβαλλοντικού παράγοντα προκαλεί υπερβολική απάντηση και σύσπαση των λείων μυικών ινών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), φλεγμονή των βρόγχων με παχύρρευστες και κολλώδεις εκκρίσεις, και τελικά στένωση του αυλού. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους και ο ασθενής θα εμφανίσει δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), βάρος στο στήθος, βήχα ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή).

Οι ασθενείς με άσθμα έχουν συνήθως γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την έκθεση σε κάποιους εκλυτικούς παράγοντες. Οι ιώσεις, η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα ζώων, η υγρασία, ο καπνός, και η άσκηση αποτελούν τους σημαντικότερους. Η αποφυγή του ερεθιστικού παράγοντα που προκάλεσε τα συμπτώματα μερικές φορές αρκεί για να βελτιωθεί ο ασθενής, ωστόσο τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί κατάλληλη θεραπεία.

Το οξειδωτικό στρες συμμετέχει στην παθογένεση του άσθματος. Η στόχευση του οξειδωτικού στρες με αντιοξειδωτικά ή η αύξηση των επιπέδων των ενδογενών αντιοξειδωτικών συστημάτων θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του άσθματος  και μελετάται από τους επιστήμονες. Αντιοξειδωτικοί παράγοντες όπως τα μόρια θειόλης (γλουταθειόνη και βλεννολυτικοί παράγοντες, όπως η ακετυλοκυστεϊνη) και διαιτητικές πολυφαινόλες (κουρκουμίνη, ρεσβερατρόλη, πράσινο τσάι, κατεχίνες/ κερσετίνη) ρυθμίζουν τον παράγοντα NF-κΒ και ελέγχουν τη φλεγμονή των βρόγχων.

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την πνευμονική λειτουργία σε ασθματικά παιδιά και εφήβους και μειώνουν τη σοβαρότητα των κρίσεων. Φαίνεται ότι η απάντηση στα αντιοξειδωτικά εξαρτάται από το στάδιο ζωής, τη γενετική ευαισθησία και τις περιβαλλοντικές πηγές του οξειδωτικού στρες.
Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο επεισοδίων άσθματος  σε παιδιά και ενήλικες και η χορήγηση βιταμίνης D φαίνεται να βοηθά στα σοβαρά επεισόδια άσθματος  και να συμβάλει στην βελτίωση του ελέγχου των συμπτωμάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Antioxidant therapies in COPD. Rahman I. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2006;1(1):15-29.
2. Vitamin D for the management of asthma. Martineau AR, Cates CJ, Urashima M, Jensen M, Griffiths AP, Nurmatov U, Sheikh A, Griffiths CJ. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Sep 5;9:CD011511.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ