Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 10:26

Συμπληρώματα διατροφής και ψωρίαση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης -μη μεταδοτική- αυτοάνοση δερματική πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και σπανιότερα τις αρθρώσεις.

Συνήθως προκαλεί “πλάκες” ερυθρού και πεπαχυσμένου δέρματος, που καλύπτονται από λευκές φολίδες, σαν λέπια. Σχετίζεται με άλλα νοσήματα όπως το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και την κατάθλιψη. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή ωστόσο φαίνεται ότι οι παράγοντες που προκαλούν την έναρξη και την πρόοδο της ψωρίασης είναι τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί.

Μπορεί να προσβάλλει διαφορετικά μέρη του σώματος, μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Οι εκτατικές επιφάνειες των χεριών, το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τα πόδια και η βουβωνική περιοχή αποτελούν τυπικές της νόσου εντοπίσεις. Αναλόγως της έκτασης και της σοβαρότητας της νόσου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Το στρες, το κλίμα – και ιδιαιτέρως οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία –, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα ενοχοποιούνται για την πυροδότηση της ψωρίασης σε άτομα με γενετική προδιάθεση και η αποφυγή τους βελτιώνει τα συμπτώματα.
Αν και υπάρχουν πολλά θεραπευτικά σχήματα που προσφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων, έως τώρα δεν αναφέρεται απόλυτη ίαση. Στη διαρκή αναζήτηση αντιμετώπισης της νόσου τα συμπληρώματα διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερο ρόλο παίζουν φυτικές ουσίες με θεραπευτική δράση (nutraceutical), που περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συστατικά: Ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, φυτοχημικές ουσίες και βότανα.

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του τουρμερικού, έχει δείξει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, με τη δράση της να «στοχεύει» τα Τ κύτταρα φλεγμονής, που αποτελούν τη βάση ανάπτυξης της ψωρίασης. Πιο συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη αναστέλλει τον μεταγραφικό παράγοντα NF-κB, τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων και την αγγειογένεση. Σε κλινικό επίπεδο η συγχορήγηση τοπικής κορτιζονούχας κρέμας με κουρκουμίνη από το στόμα φάνηκε ότι συμβάλει στην βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών σε σύγκριση με μονοθεραπεία με την κορτιζονούχα αλοιφή.

Όλες οι μετα-αναλύσεις που έχουν γίνει συμφωνούν στο ότι η προσθήκη του κατάλληλου συμπληρώματος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και να έχει θετική επίδραση στη γενική κατάσταση της πάθησης. Η αποτελεσματικότητα και το καλό προφίλ ασφαλείας της κουρκουμίνης την καθιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Management of psoriasis with nutraceuticals: An update. Raut G, Wairkar S. Complement Ther Clin Pract. 2018 May;31:25-30.
2. Oral Curcumin (Meriva) Is Effective as an Adjuvant Treatment and Is Able to Reduce IL-22 Serum Levels in Patients with Psoriasis Vulgaris. Emiliano Antiga, Veronica Bonciolini, Walter Volpi, Elena Del Bianco, and Marzia Caproni. Biomed Res Int. 2015;2015:283634.
3. Curcumin shows excellent therapeutic effect on psoriasis in mouse model. BowenLi, LeiLuo, WenbingJiang, QiuminLu, MingqingRong, RenLai. Biochimie. 2016 Apr;123:73-80.
4. Oral (Systemic) Botanical Agents for the Treatment of Psoriasis: A Review. Farahnik Benjamin, Sharma Divya, Alban Joseph and Sivamani Raja. J Altern Complement Med. 2017 Jun;23(6):418-425.
5. Use of Curcumin in Psoriasis. Nardo VD, Gianfaldoni S, Tchernev G, Wollina U, Barygina V, Lotti J, Daaboul F, Lotti T. Open Access Maced J Med Sci. 2018 Jan 21;6(1):218-220.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 10:50