Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 08:50

Κάπνισμα και συμπληρώματα διατροφής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Το κάπνισμα θεωρείται μια από τις βασικότερες αιτίες καρδιαγγειακών νοσημάτων και η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη μέθοδος να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη να βρεθεί ο τρόπος προστασίας και σε αυτούς που δεν τα καταφέρνουν να το διακόψουν και αυτό έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επιστημόνων στις ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών προϊόντων μεταξύ των καπνιστών.

Η φλεγμονή στους καπνιστές έχει προταθεί ως ένας από τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην έναρξη και εξέλιξη της παθογένεσης της αθηρωμάτωσης που οδηγεί με τη σειρά της στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί αύξηση των δεικτών φλεγμονής στους ανθρώπους. Ο ακριβής μηχανισμός δημιουργίας φλεγμονής από το κάπνισμα δεν είναι αποσαφηνισμένος. Ωστόσο, θεωρείται ότι από το κάπνισμα επηρεάζονται τα κύτταρα φλεγμονής και δημιουργείται μια κατάσταση ανοσοκαταστολής ενώ παράλληλα εκκρίνονται κυτοκίνες. Ο TNF-α, η IL-6 και η υψηλής ευαισθησίας CRP είναι μερικοί από τους δείκτες φλεγμονής που φαίνεται να διαφέρουν στο αίμα καπνιστών από ότι στους μη καπνιστές.

Είναι πλέον αποδεκτό ότι η βιταμίνη C διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες δεσμεύοντας τόσο τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου όσο και ενεργά προϊόντα αζώτου. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών καθώς και συμπληρωμάτων με βιταμίνη C έχει φανεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ειδικότερα, η λήψη βιταμίνης C σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε καπνιστές, αναστέλλοντας την παραγωγή TNF-α και IL-6, τον παράγοντα NF-κΒ και τα επίπεδα της CRP. Φαίνεται δε, ότι ο συνδυασμός της βιταμίνης C με πολυφαινόλες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι αποτελεσματικότερος από την λήψη μόνο βιταμίνης C. Μία από αυτές τις ουσίες είναι η πιπερίνη, η οποία μέσω αναστολής ηπατικών και πεπτικών ενζύμων αυξάνει την απορρόφηση της βιταμίνης C.

Το ρόδι (Punicagranatum) περιέχει πολυφαινόλες με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, στις οποίες αποδίδονται οι αντι-αθηρωματικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Έχει φανεί σε μελέτη ότι το ρόδι αναστρέφει και επιβραδύνει όλες τις καταστρεπτικές επιδράσεις του καπνού. Πιο συγκεκριμένα, η χορήγησή του μειώνει τα επίπεδα όλων των φλεγμονωδών μεσολαβητών που σχετίζονται με το κάπνισμα και ιδιαίτερα τον παράγοντα TNF-a, μειώνει τις εμφυσηματικές αλλοιώσεις των πνευμόνων και αυξάνει την αντοχή των κυττάρων στον καπνό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Tropical fruit camu-camu (Myrciariadubia) has anti-oxidative and anti-inflammatory properties. Inoue T, Komoda H, Uchida T, Node K. J Cardiol. 2008 Oct;52(2):127-32.
2. Antioxidant activity of pomegranate juice reduces emphysematous changes and injury secondary to cigarette smoke in an animal model and human alveolar cells. Husari A, Hashem Y, Bitar H, Dbaibo G, Zaatari G, El Sabban M. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2016 Feb 3;11:227-37.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ