Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 08:30

Αλλεργίες από έντομα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Για πολλούς ανθρώπους τα τσιμπήματα από έντομα είναι συνώνυμα με το καλοκαίρι. Η ζέστη σηματοδοτεί την άφιξη των απρόσκλητων επισκεπτών, το τσίμπημα των οποίων μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και άσθμα σε πολλούς ανθρώπους.

Υπάρχουν τρεις τύποι εντόμων:

• Αυτά που με το τσίμπημα θα απελευθερώσουν κάποιο είδος δηλητηρίου (μέλισσες, σφήκες) το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση,
• αυτά που θα δαγκώσουν (κουνούπια, τσιμπούρια, ψύλλοι, κοριοί) τον άνθρωπο προκαλώντας πόνο, ερυθρότητα και μικρό οίδημα στην περιοχή του τσιμπήματος και οδηγώντας σε σπάνιες περιπτώσεις σε αλλεργική αντίδραση και
• τα οικόσιτα, τα οποία ζουν καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου (κατσαρίδες, ακάρεα σκόνης) και η παρουσία τους και μόνο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, χωρίς να τσιμπήσουν τον άνθρωπο.

Ο πόνος, το κοκκίνισμα, η φαγούρα και το πρήξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος είναι η φυσιολογική αντίδραση μετά το δήγμα του εντόμου και οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλά εντός ωρών ή λίγων ημερών. Η αλλεργική αντίδραση σε έντομα που δεν τσιμπούν είναι διαφορετική. Προκαλείται καταρροή, βήχας, φτάρνισμα και συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, αλλά διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες. Σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ή και κρίσεις άσθματος. Τέλος, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σημαντική αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά από τσίμπημα εντόμου. Χωρίς άμεση θεραπεία, η αναφυλαξία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι το δερματικό εξάνθημα, το πρήξιμο της γλώσσας και των χειλιών, η δυσκολία στην αναπνοή και η τάση προς λιποθυμία.

Κοινό χαρακτηριστικό των αλλεργικών αντιδράσεων είναι η ενεργοποίηση κυττάρων (μαστοκύτταρα και βασεόφιλα) από μια ειδική ανοσοσφαιρίνη (IgE), που με τη σειρά τους οδηγούν σε ακραίες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Πολλά φάρμακα (αντιισταμινικά, ανοσοτροποποιητικά, κορτιζόνη) θα αντιμετωπίσουν την αλλεργία, ωστόσο υπάρχουν και φυσικοί τρόποι που έχουν αποτέλεσμα.

Φαίνεται ότι το πνευμονικό αλλά και το συστηματικό οξειδωτικό στρες αυξάνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με το άσθμα και τις αλλεργίες. Ως εκ τούτου, τα αντιοξειδωτικά έχουν προταθεί σαν μια φυσική προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν τα αλλεργικά συμπτώματα και να μειωθεί ο κίνδυνος από την κρίση άσθματος. Πιο συγκεκριμένα η ρεσβερατρόλη έχει φανεί ότι μειώνει όλες τις ουσίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων, η κερσετίνη προκαλεί μείωση στην παραγωγή ισταμίνης και η επιγαλλοκαχετίνη (EGCG) βελτιώνει τις αλλεργίες μπλοκάροντας τον IgE υποδοχέα που αποτελεί κομβικό σημείο για όλη τη διαδικασία της αλλεργικής αντίδρασης. Το άλφα λιποϊκό οξύ και η κουρκουμίνη λειτουργούν επίσης αντιαλλεργικά μέσω μηχανισμών που έχουν ως στόχο τα μαστοκύτταρα και την παραγωγή ισταμίνης.

Τέλος, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Dέχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο επεισοδίων άσθματος σε παιδιά και ενήλικες. Η χορήγηση βιταμίνης D φαίνεται να προστατεύει από σοβαρά επεισόδια άσθματος μειώνοντας την ανάγκη θεραπείας των κρίσεων με κορτικοστεροειδή, το μέσο αριθμό κρίσεων ανά έτος και τον αριθμό νοσηλειών σε νοσοκομείο στο μισό,ενώ δεν αυξάνει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Inhibitory effects of resveratrol on human mast cell degranulation, cytokine, chemokine and leukotriene release. Adriana Catalli. OpenJournalofImmunology 12/2012; 2(4):187-194.
2. Quercetin is more effective than cromolyn in blocking human mast cell cytokine release and inhibits contact dermatitis and photosensitivity in humans. Weng Z1, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. PLoSOne. 2012;7(3):e33805.
3. Lipoic acid suppresses compound 48/80-induced anaphylaxis-like reaction. Choi YH1, Chai OH, Han EH, Choi SY, Kim HT, Song CH. AnatCellBiol. 2010 Dec;43(4):317-24
4. New inhibitors for expression of IgE receptor on human mast cell. Tamura S, Yoshihira K, Fujiwara K, Murakami N.Bioorg Med Chem Lett. 2010 Apr 1;20(7):2299-302
5. Vitamin D for the management of asthma.Martineau AR, Cates CJ, Urashima M, Jensen M, Griffiths AP, Nurmatov U, Sheikh A, Griffiths CJ.Cochrane Database Syst Rev. 2016 Sep 5;9:CD011511.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 08:36