Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 11:50

Μινθέλαιο (Peppermint oil)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η φαρμακευτική χρήση της μέντας χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όπου με το αφέψημα των φύλλων μέντας αντιμετώπιζαν νοσήματα του πεπτικού και της χολής, ενώ οι εισπνοές των υδρατμών ήταν χρήσιμες για νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού και το βήχα.

Το μινθέλαιο (Peppermint oil) είναι διαχρονικά εξαιρετικά δημοφιλές ως θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου, της λειτουργικής δυσπεψίας και της κεφαλαλγίας. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό σε πολλά προϊόντα, όπως οδοντόπαστες, στοματικά διαλύματα, καραμέλες και μαστίχες. Η μενθόλη, το κύριο συστατικό, είναι κοινό συστατικό σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ρινική συμφόρηση, πονοκεφάλους και μυϊκά άλγη.

Τα ενεργά συστατικά του μινθελαίου, το οποίο παράγεται με απόσταξη των φύλλων και των ανθέων της μέντας, περιλαμβάνουν μενθόλη, μενθόνη, κινεόλη και διάφορα άλλα έλαια. Μελέτες στο εργαστήριο, δείχνουν ότι την αποτελεσματικότητά τους στη χαλάρωση λείων μυϊκών ινών του γαστρεντερικού σωλήνα, πιθανά μέσω ανταγωνιστικής δράσης στους διαύλους ασβεστίου του εντέρου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει μελετηθεί συστηματικά για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου, αλλά και ως χαλαρωτικό του εντέρου κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η κολονοσκόπηση και ο βαριούχος υποκλυσμός.

Σε ό,τι αφορά το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι ωφελεί σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό ενήλικες ασθενείς με μετεωρισμό, κοιλιακό πόνο και διαρροϊκές κενώσεις, ενώ παιδιατρικές μελέτες (σε παιδιά 8-18 ετών) έδειξαν ότι οδηγεί σε σημαντική μείωση μόνο του πόνου (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σύμφωνα με τους ερευνητές δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες αποτελεσματικές θεραπείες). Για παιδιά κάτω των 8 ετών δεν υπάρχουν μελέτες.

Όπως πολλά έλαια, έτσι και το έλαιο μέντας, μπορεί να καταστεί τοξικό σε πολύ ψηλές δόσεις. Αντενδείκνυται σε ασθενείς με χολολιθίαση και χολοκυστίτιδα, ενώ λόγω της χάλασης που προκαλεί στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση συμπτωμάτων που υποδηλώνουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για χορήγηση σε μικρά παιδιά, εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν και θα πρέπει να αποφεύγεται. Κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, οπισθοστερνικό καύσο, θόλωση της όρασης, ναυτία και έμετο.

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλές στη σωστή δοσολογία και χρήσιμο για ασθενείς με λειτουργικά νοσήματα του πεπτικού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Peppermint oil. Kligler B, Chaudhary S. Am Fam Physician. 2007 Apr 1;75(7):1027-30.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 11:55