Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 11:48

Αντοχή στα αντιβιοτικά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που εμφανίζεται σε πολλά είδη φυτών και στο κόκκινο κρασί. Ως συστατικό, είναι πολύ καλά ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πολλές μελέτες αναδεικνύουν τον προστατευτικό ρόλο που ασκεί σε ένα μεγάλο αριθμό νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, διάφοροι τύποι καρκίνου και νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Baur και Sinclair, 2006, Juhasz κ.α. 2010). Ο μηχανισμός δράσης είναι πολύπλοκος. Φαίνεται ότι δεν δεσμεύει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, αλλά μάλλον ρυθμίζει γονίδια που μειώνουν την παραγωγή των ελευθέρων ριζών ενώ παράλληλα αυξάνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων.

Η κοινή της χρήση οδήγησε τους επιστήμονες ωστόσο και σε άλλα μονοπάτια. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες, τόσο όταν χρησιμοποιείται μόνη της, όσο και όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κοινά αντιβιοτικά.

Πρόσφατη μελέτη, ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η ρεσβερατρόλη παρουσιάζει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι μεγάλου αριθμού βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Φαίνεται ότι αλλάζει τα χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών αυτών(μειώνεται η παραγωγή τοξινών, μειώνεται η κινητικότητα, αναστέλλεται ο σχηματισμός βιοφίλμ) κάνοντάς τους λιγότερο τοξικούς. Ακόμα πιο σημαντική ανακάλυψη όμως είναι ότι σε συνδυασμό με γνωστά αντιβιοτικά, η ρεσβερατρόλη ενισχύει τη δραστηριότητα των αμινογλυκοσιδών έναντι του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου και των φλουοροκινολονών έναντι του σταφυλοκόκκου και του κολοβακτηριδίου. Οι δράσεις αυτές ενώ έχουν αποδειχθεί στο εργαστήριο δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς στην κλινική πράξη.

Η συνεχώς αυξανόμενη αντοχή στα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών είναι μια από τις σύγχρονες επιστημονικές προκλήσεις. Η έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός της ρεσβερατρόλης με τα αντιβιοτικά μπορεί να ενισχύσει την αντιμικροβιακή τους δράση και αυτό αυτομάτως μετατρέπει τη ρεσβερατρόλη σε έναν πολύ ενδιαφέροντα υποψήφιο όταν αναζητούμε λύσεις για το μείζον πρόβλημα της αντοχής στα αντιβιοτικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Antibacterial and Antifungal Properties of Resveratrol.Vestergaard M, Ingmer H. Int J Antimicrob Agents. 2019 Feb 27.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 13:41