Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 09:55

Κουρκουμάς & λειτουργία εγκεφάλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στις μέρες μας δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Alzheimer, ωστόσο η επίδραση της νόσου μπορεί να ελαττωθεί καθυστερώντας την εμφάνισή της.

Η καθυστέρηση μόλις 6 μηνών οδηγεί σε μείωση 100.000 περιστατικών μετά από 10 έτη αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία της πρόληψης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πνευματική υγεία υποστηρίζεται από την άσκηση, φυσική και πνευματική καθώς και από την υγιεινή διατροφή. Έτσι, δίαιτες πλούσιες σε φαινολικές ενώσεις μπορεί να παρέχουν προστασία έναντι της νόσου Alzheimer.

Κάποιοι πληθυσμοί της Ασίας και κυρίως οι Ινδοί που καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά κουρκουμίνη έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης Alzheimer. Η κουρκουμίνη προέρχεται από το φυτό Curcuma longa και ανήκει στις πολυφαινόλες. Χρησιμοποιείται συχνά ως καρύκευμα στο φαγητό, ωστόσο η απορρόφησή της με τη μορφή αυτή είναι μάλλον μικρή από τα εντερικά κύτταρα, μεταβολίζεται ταχύτατα στο συκώτι και αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό. Της αποδίδονται ευεργετικές δράσεις σε διάφορες χρόνιες καταστάσεις όπως την παχυσαρκία, το διαβήτη και την κατάθλιψη, παθήσεις που μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Alzheimer και σχετίζονται με την αιτιολογία αλλά και την εξέλιξή της.

Αυτό δείχνει ότι η πρόσληψη κουρκουμίνης πιθανόν, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της εξέλιξη της νόσου, μέσω μείωσης των παραγόντων κινδύνου, αλλά και μέσω πολλών άλλων μηχανισμών που δρουν απευθείας στην εγκεφαλική λειτουργία (ενίσχυση των νευρικών συνάψεων, νευρογένεση, ενίσχυση ακεραιότητας κυτταρικών μεμβρανών, διατήρηση λειτουργίας μιτοχονδρίων), όπως επίσης και μέσω αντιοξειδωτικής-αντιφλεγμονώδους δράσης και αναστολής της συνάθροισης της πρωτεΐνης Αβ.

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης σε υγιείς ενήλικες.

Το 2012 μελέτη του DiSilvestro και συνεργατών έδειξε ότι χαμηλές δόσεις κουρκουμίνης είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε υγιείς μεσήλικες μέσω αύξησης των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) και μείωσης των διαλυτών διακυτταρικών συνδετικών μορίων. Και τα δύο μόρια εμπλέκονται στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η κουρκουμίνη μείωσε τη δράση της αλανινικής αμινοτρανσφεράσης και αύξησε τη μυελοπεροξιδάση του πλάσματος, δύο δείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Πιο πρόσφατα, το 2015 δημοσιεύθηκε ο Cox και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι η λήψη συμπληρώματος διατροφής με κουρκουμίνη βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες, μειώνει την κόπωση καθώς και την επίδραση του ψυχικού στρες στη διάθεση, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα ζωής του ασθενή.
Όλα τα έως τώρα δεδομένα συνηγορούν ότι η κουρκουμίνη φαίνεται να είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα και συναρπαστικά συστατικά που διαθέτει η φύση και μπορεί να γίνει η βάση ανάπτυξης σκευασμάτων για την προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Use of curcumin in diagnosis, prevention, and treatment of Alzheimer's disease. Chen M, Du ZY, Zheng X, Li DL, Zhou RP, Zhang K. Neural Regen Res. 2018 Apr;13(4):742-752.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 10:00