Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 11:52

Ίλιγγος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες ιλίγγου-της απότομης αίσθησης κίνησης, όταν κίνηση δεν επιτελείται- και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Συνήθως αφορά σε αίσθημα περιστροφής, είτε των αντικειμένων γύρω μας, είτε του εσωτερικού της κεφαλής που οφείλεται στην μετατόπιση κρυστάλλων (ωτόλιθοι) και την συσσώρευση τους σε συγκεκριμένη θέση του έσω ωτός. 

Ο ίλιγγος θέσεως προκαλεί βραχέα επεισόδια ζάλης, η ένταση της οποίας κυμαίνεται από ήπια έως αρκετά έντονη. Συνήθως, παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα απότομων αλλαγών της θέσης της κεφαλής (όταν σηκώνουμε ή κατεβάζουμε απότομα το κεφάλι, όταν ξαπλώνουμε και όταν γυρίζουμε ή ανακαθόμαστε στο κρεβάτι).

Συχνά δεν ανευρίσκεται παθολογικό αίτιο που να τον προκαλεί (ιδιοπαθής ίλιγγος).

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό του κεφαλιού ή σε βλάβες του λαβυρίνθου που είναι το κέντρο της ισορροπίας. Η συνύπαρξη ημικρανίας είναι συχνό φαινόμενο.

Αν και είναι αρκετά ενοχλητικό πρόβλημα, είναι σπανίως σοβαρό, εκτός από τις περιπτώσεις που αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού.  

Η διάγνωση είναι κλινική, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω έλεγχος (ηλεκτρονυσταγμογράφημα, μαγνητική τομογραφία).

Η θεραπεία συνίσταται σε εφαρμογή μιας σειράς ασκήσεων και  χειρισμών που στόχο έχουν να μετακινήσουν, να διαλύσουν ή ακόμα και να επανατοποθετήσουν τους ωτόλιθους στην αρχική τους θέση. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αγγίζει το 80% των ασθενών. Ο χειρισμός του Epley καλείται και χειρισμός επανατοποθέτησης των ωτολίθων και περιλαμβάνει τοποθέτηση της κεφαλής σε 4 διαφορετικές θέσεις και παραμονή σε αυτές για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Οι ωτόλιθοι απομακρύνονται και επιστρέφουν στην αρχική τους θέση σχεδόν από την πρώτη εφαρμογή του χειρισμού. Μια δεύτερη εφαρμογή ίσως απαιτηθεί, σε δύσκολες περιπτώσεις στις οποίες τα συμπτώματα επιμένουν και αυτό αφορά το 30% των περιπτώσεων περίπου.

Μία καινούρια μελέτη που δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 2016, αναδεικνύει καλύτερα την ήδη γνωστή σχέση του ιλίγγου θέσης με την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σύμφωνα με αυτή υπάρχει σημαντική μείωση της έντασης των συμπτωμάτων μετά από δύο μήνες συμπληρωματική θεραπεία με βιταμίνη D, ενώ η βελτίωση συνεχίστηκε και μετά στους ασθενείς με επάρκεια βιταμίνης D εν αντιθέσει με ασθενείς που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του χειρισμού Epley βραχυπρόθεσμα, αλλά συνιστά τη νορμαλοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D για να υπάρξει συνεχιζόμενη βελτίωση και μείωση των υποτροπών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Influence of supplemental vitamin D on intensity of benign paroxysmal positional vertigo: A longitudinal clinical study.Mahboobeh Sheikhzadeh, Yones Lotfi, Abdollah Mousavi, Behzad Heidari, Mohsen Monadi, and Enayatollah Bakhshi.

Caspian J Intern Med. 2016 Spring; 7(2): 93–98.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:55