Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 11:55

Διατροφικές λύσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παγκόσμιο πρόβλημα που προκαλεί αύξηση της καρδιο-πνευμονικής νοσηρότητας και της θνητότητας. Παρότι ο τελικός στόχος είναι να μειωθούν τα επίπεδα της ρύπανσης, αυτό είναι κάτι που δεν είναι εφικτό στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, η έρευνα έχει εστιαστεί στην αναγνώριση των παραγόντων που κάνουν μια ομάδα πληθυσμού πιο ευαίσθητη στη νόσηση και στις στοχευμένες παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Οι παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη φλεγμονώδη απάντηση του οργανισμού και μειώνουν το οξειδωτικό στρες, δηλαδή τα κύρια μονοπάτια που αυξάνουν την νοσηρότητα, είναι μεταξύ αυτών που εφαρμόζονται ευρέως.

Μια ισορροπημένη δίαιτα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας και μειώνει την δηλητηριώδη επίδραση της ρύπανσης στον οργανισμό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια θρεπτικά συστατικά όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, και τα Ω3 λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι ζωτικής σημασίας για να προληφθούν χρόνιες καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, παρέχοντας έτσι ένα ακόμα χρήσιμο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα των επιστημόνων.

 Οι δυτικές δίαιτες χαρακτηρίζονται από χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή, ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλη και φλαβονοειδή). Αυτή η δίαιτα μειώνει την προστασία έναντι σε ουσίες που προκαλούν φλεγμονή όπως αυτές που περιέχονται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Η διόρθωση της ανεπάρκειας αυτής με πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω της τροφής και ειδικότερα η διόρθωση της έλλειψης λυκοπενίου προστατεύει από την αύξηση φλεγμονωδών κυττάρων (ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα) στους αναπνευστικούς αεραγωγούς, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη βλάβη που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα έως τώρα δεδομένα τονίζουν τη σημασία της παρέμβασης με διατροφικούς συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών και όχι με μεμονωμένη λήψη ουσιών. Οι συνδυασμοί είναι απαραίτητοι για να παραχθεί προστατευτικό αποτέλεσμα, καθώς τα θρεπτικά συστατικά δρουν συνεργικά και όχι αυτόνομα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C αναπαράγει την αντιοξειδωτική μορφή της βιταμίνης Ε αφού αυτή χρησιμοποιηθεί. Έτσι, τα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούν συνδυασμούς συστατικών μεγιστοποιούν τα πιθανά οφέλη.     

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nutritional Solutions to Reduce Risks of Negative Health Impacts of Air Pollution. Szabolcs Péter , Fernando Holguin,Lisa G. Wood, Jane E. Clougherty, Daniel Raederstorff, Magda Antal, Peter Weber and Manfred Eggersdorfer Nutrients 2015, 7(12), 10398-10416

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:55