Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 12:13

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παγκοσμίως η φυματίωση είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου μεταξύ των λοιμωδών νοσημάτων αφού ευθύνεται για πάνω από δύο εκατομμύρια θανάτους ανά έτος, σημαντικό ποσοστό των οποίων αφορά σε παιδιά.

Από το 1950, που εμφανίστηκαν τα πρώτα αντιφυματικά φάρμακα, και μετά η κλινική ανταπόκριση και η πρόγνωση των ασθενών βελτιώθηκε σημαντικά και σχεδόν εξαφανίστηκε από τις αναπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, παράγοντες όπως η αύξηση των ασθενών με HIV και των ανοσοκατεσταλμένων, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, των διαβητικών και η μαζική  μετανάστευση πληθυσμών με αυξημένο επιπολασμό νόσου οδήγησαν σε ανζωπύρωση την τελευταία δεκαετία. Αυτό σε συνδυασμό με την εμφάνιση στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης που είναι πολυανθεκτικά σε αντιβιοτικά έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναδιοργάνωσε τον αντιφυματικό αγώνα μέσω της επιστημονικής έρευνας για ανακάλυψη νέων διαγνωστικών μέσων, φαρμάκων και εμβολίων, αλλά και μέσω μεγάλης προσπάθειας κινητοποίησης των επιστημόνων και ενημέρωσης του κοινού. Στην Ελλάδα, μια χώρα με σχετικά υψηλή επίπτωση της νόσου, η προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιστημόνων υγείας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κατευθυντηρίων οδηγιών για την αντιμετώπιση της φυματίωσης(ΚΕΕΛΠΝΟ 2014).

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές αποσαφηνίζεται η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) στην αντιφυματική θεραπεία. Ένα από τα πιο συχνά σφάλματα στη θεραπεία των ασθενών αυτών ήταν η συνταγογράφηση σε όλους τους ασθενείς μεγάλων δόσεων Β6. Πλέον, βάσει των οδηγιών,  απαιτείται μεγάλη προσοχή στη χορήγηση της πυριδοξίνης γιατί ανταγωνίζεται πλήρως την ισονιαζίδη(ένα από τα σημαντικότερα αντιφυματικά φάρμακα). Η πυριδοξίνη συνιστάται σε ημερήσια δόση 10-25 mg ή 50mg δύο φορές την εβδομάδα μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό, εγκυμοσύνη(στην κύηση και το θηλασμό πρέπει να χορηγείται συμπληρωματικά σε δόση 15-25mg ημερησίως), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθεια, AIDS και οργανικό ψυχοσύνδρομο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 2014. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:55