Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 12:16

Βιταμίνη D και αλδοστερόνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έχετε υπέρταση; Ίσως ήρθε ο καιρός να ελέγξετε πόση βιταμίνη D έχετε. Η σχέση της βιταμίνης D με την αρτηριακή πίεση έχει αμφισβητηθεί αρκετά στο παρελθόν. Νεότερα δεδομένα ωστόσο δημιουργούν εκ νέου προβληματισμούς και πρόσφορο έδαφος για συζήτηση.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές. Τον τελευταίο καιρό οι δράσεις της έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και καθημερινά αποκαλύπτονται και νέα δεδομένα.

Η αλδοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στα επινεφρίδια και αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στο σύστημα ρενίνης- αγγειοτενσίνης.

Δρα στο νεφρό προκαλώντας επαναρρόφηση νατρίου και νερού,  αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον όγκο του αίματος και επομένως την αρτηριακή πίεση. Φάρμακα τα οποία παρεμποδίζουν την έκκριση ή τη δράση της αλδοστερόνης χρησιμοποιούνται ως αντιυπερτασικά(ΑΜΕΑ,ΑΤI,II) και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όπλα στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών που ασχολούνται με την υπέρταση.

Η καινούρια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Journal of Clinical Hypertension διερεύνησε το αποτέλεσμα της χορήγησης βιταμίνης D στις τιμές της αλδοστερόνης πλάσματος σε υπερτασικούς ασθενείς με γνωστή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι ασθενείς έλαβαν από του στόματος βιταμίνη D για 8 εβδομάδες και ακολούθως μετρήθηκαν τα επίπεδα της αλδοστερόνης στο αίμα. Φαίνεται λοιπόν πως η χορήγηση βιταμίνης D μειώνει σημαντικά την αλδοστερόνη.

Το εύρημα είναι σημαντικό αφού, θεωρητικά τουλάχιστον, η μείωση των επιπέδων της αλδοστερόνης συνεπάγεται και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για να εξακριβωθεί η κλινική σημασία του χρειάζονται φυσικά και νέες μελέτες, ωστόσο η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στους υπερτασικούς και η διόρθωσή τους σε περίπτωση ανεπάρκειας είναι μια λογική κίνηση.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Effects of Vitamin D supplementation on plasma aldosterone and renin- a randomised placebo controlled trial. Grubler MR et al. J Clin Hypertension 2016

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:54