Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 12:19

Η φύση μας προστατεύει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις ια την ιατρική κοινότητα του 21ου αιώνα. Η αλόγιστη χρήση των φαρμάκων έχει οδηγήσει στη δημιουργία "βιονικών" μικροβίων, απρόσβλητων ακόμα και από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά.Για μια ακόμα φορά ο άνθρωπος στρέφεται στη φύση για να βρει την απάντηση.

Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα διαλύματα που προέρχονται από απόσταξη φυτών και περιέχουν μεγάλες ποσότητες από τις δραστικές τους ουσίες. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Σήμερα η επιστημονική έρευνα έχει να παρουσιάσει αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μέσα στο εργαστήριο οι επιστήμονες δοκιμάζουν κάθε είδος συνδυασμού αιθέριων ελαίων με αντιβιοτικά και το εύρημα επαναλαμβάνεται: Τα έλαια είτε από μόνα τους είτε σε συνδυασμό με αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα μικρόβια, όπως ανθεκτικά στελέχη E.coli, στελέχη  χρυσίζοντα σταφυλοκόκκου και άλλα κοινά βακτήρια.

Επιπλέον, φαίνεται ότι ο συνδυασμός με αντιβιοτικά με2ιώνει σημαντικά το ποσό του αντιβιοτικού που χρειάζεται για να καταπολεμηθεί το μικρόβιο. Ο μηχανισμός δράσης των ελαίων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, φαίνεται ωστόσο ότι βασίζεται στο αδυνάτισμα του κυτταρικού τοιχώματος των ανθεκτικού βακτηριδίου, που επιτρέπει την καταστροφή του κυττάρου ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την είσοδο του αντιβιοτικού στο εσωτερικό του.
Το ριγανέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα στην ιατρική. Μέχρι τις μέρες μας έχουν αναγνωριστεί οι πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει. Βοηθά στην εφίδρωση,  στην πέψη, θεωρείται αντισπασμωδικό και αντισηπτικό. Παράλληλα, έχει χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση τροφών αφού μπορεί και καταπολεμά τα παθογόνα μικρόβια που τα αποσυνθέτουν.

Η δράση του έναντι των μικροβίων αποδίδεται κυρίως στο δραστικό συστατικό καρβακρόλη και επιτυγχάνεται γρήγορα, έχει μεγάλο εύρος και είναι ασφαλές. Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι ενώ μπορεί να εμφανιστεί ανθεκτικότητα, αυτό είναι μάλλον σπάνιο και ασυνήθιστο λόγω της πολύπλοκης μοριακής του δομής.

Πρόκειται λοιπόν για ένα νέο αντιβιοτικό; Προς το παρόν έχει αποδειχτεί ότι οταν χρησιμοποιείται μαζί με άλλα αντιβιοτικά συμβάλλει σημαντικά στην εξασθένηση της άμυνας των πολυανθεκτικών μικροβίων(ιδιαίτερα του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη σταφυλοκόκκου- MRSA), ενώ οταν χρησιμοποιείται μόνο του είναι αποτελεσματικό σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:54