Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 12:34

Διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ερευνάται συστηματικά ο ρόλος συγκεκριμένων ανοσολογικών-αμυντικών διεργασιών του οργανισμού στη φυσική αλληλουχία της διαδικασίας επούλωσης ενός τραύματος. Αυτή η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη θρεπτικών ουσιών που μπορούν να δράσουν ανοσορυθμιστικά, τροποποιώντας μοριακές αλληλεπιδράσεις και διεργασίες που συμβάλλουν στην επούλωση των τραυμάτων.

Η κλινική εφαρμογή της έρευνας αυτής μπορεί να επηρεάσει όλες τις χειρουργικές ειδικότητες και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ανακάλυψη ουσιών που μπορούν να επουλώσουν αποτελεσματικότερα ένα τραύμα οδηγούν αυτόματα σε λιγότερες επιπλοκές του τραύματος, μικρότερο χρόνο αποκατάστασης και μειωμένο κόστος.

Η ανοσο-διατροφή είναι ένας νέος σχετικά όρος, που ορίζεται ως η χρήση συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τρόπο τέτοιο που ωφελεί την αντιμετώπιση ενός τραύματος ή μιας πάθησης. Σημαντικό είναι να λεχθεί ότι κάποια διατροφικά στοιχεία, που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκονται σε αφθονία και δεν θεωρούνται απαραίτητα, κατά τη διάρκεια ενός τραύματος ή μιας πάθησης λείπουν και γίνονται απαραίτητα.

Παρόλο που οι περισσότεροι κλινικοί ιατροί συμφωνούν ότι η εφαρμογή ενός ιδανικού διατροφικού περιβάλλοντος είναι ευεργετικό στη διαδικασία επούλωσης, υπάρχει ακόμα ασάφεια σχετικά με τα ακριβή συστατικά που ωφελούν. Οι ουσίες που έχουν περισσότερο δοκιμαστεί είναι η αργινίνη και η γλουταμίνη, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η γλουταμίνη μειώνει τις λοιμώδεις επιπλοκές, η αργινίνη βελτιώνει τη συνάθροιση του κολλαγόνου και βελτιώνει το χρόνο επούλωσης, ενώ ο ρόλος των Ω-3 λιπαρών αμφισβητείται. Οι βιταμίνες Α, C και το σελήνιο βοηθούν στην επούλωση του τραύματος κυρίως μέσω αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Το σημαντικότερο όφελος της ανοσο-διατροφής παρατηρείται σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για κακή διατροφή και σήψη, κυρίως σε ασθενείς με κακοήθειες του ανωτέρου πεπτικού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Immunonutrition: Role in Wound Healing and Tissue Regeneration. Oliver Chow and Adrian Barbul. Adv Wound Care (New Rochelle). 2014 Jan 1;3(1):46-53.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:53