Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 12:36

Μαγνήσιο & Διαβήτης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο σακχαρώδη διαβήτη η θεραπεία δε συνίσταται μόνο στη ρύθμιση του σακχάρου με αντιδιαβητικά φάρμακα. Ο διαβήτης επηρεάζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού και χρειάζεται να γνωρίζουμε και να δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε ακόμα κι αυτά που δε φαίνονται.

Η υπομαγησιαιμία εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα μεταξύ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με ασθενείς χωρίς διαβήτη και η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική. Παρά τις πολλαπλές αναφορές που σχετίζουν την υπομαγνησιαιμία με τις επιπλοκές από το διαβήτη, η προσοχή σε αυτό το ζήτημα εξακολουθεί να είναι μειωμένη μεταξύ των κλινικών ιατρών.

Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη μαγνησίου σχετίζεται με πτωχή ρύθμιση του σακχάρου, στεφανιαία νόσο, υπέρταση, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια, νευροπάθεια και διαβητικό πόδι.

Το μαγνήσιο είναι το κατεξοχήν ενδοκυττάριο κατιόν και μικρές ποσότητες αυτού κυκλοφορούν στο αίμα. Η μέτρηση της συνολικής του ποσότητας στον οργανισμό δεν είναι εφικτή με εργαστηριακές εξετάσεις. Ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να υφίσταται ακόμα και όταν τα επίπεδα στο αίμα είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, όταν αυτά είναι ελαττωμένα, υπάρχει ένδειξη για σοβαρή συστηματική έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό.

Η μειωμένη πρόσληψη και η αυξημένη αποβολή με τη διούρηση είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που δημιουργείται η έλλειψη μαγνησίου στο διαβήτη. Ο μηχανισμός με τον οποίο αυξάνεται η αποβολή μαγνησίου με τη διούρηση δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένος, ωστόσο φαίνεται ότι η υπεργλυκαιμία και η υπερινσουλιναιμία παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο έλεγχος και η διόρθωση της ανεπάρκειας μαγνησίου στους διαβητικούς ασθενείς είναι απαραίτητος, αν και πολλοί κλινικοί ιατροί παραγνωρίζουν τη σημασία τους. Τα συμπληρώματα μαγνησίου έχουν προταθεί ως σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη αλλά και την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη.  

Μια μετα-ανάλυση από την Ιταλία που δημοσιεύτηκε τον τελευταίο μήνα στο έγκριτο περιοδικό European Journal ofClinical Nutrition ερεύνησε το αποτέλεσμα της λήψης συμπληρώματος μαγνησίου σε ασθενείς με διαβήτη και σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου έχει ευεργετικό ρόλο και βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου σε διαβητικούς, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.    

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Effect of magnesium supplementation on glucose metabolism in people with or at risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis of double-blind randomized controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 17 August 2016; doi: 10.1038/ejcn.2016.154. N Veronese, S F Watutantrige, C Luchini, M Solmi, G Sartore, G Sergi, E Manzato, M Barbagallo, S Maggi and B Stubbs.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:53