Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 13:03

Δυσάρεστα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης ; Αντιμετωπίστε τα!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ναυτία και ο έμετος είναι συχνά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με περίπου 80% των γυναικών να τα εμφανίζουν. Η εμφάνισή τους οφείλεται στην ταχεία αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων. Ο όρος πρωινή ναυτία χρησιμοποιείται συχνά, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Συνήθως δε δημιουργούν προβλήματα στο έμβρυο, ωστόσο επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή της εγκύου αφού την εμποδίζουν να εργαστεί και να πραγματοποιήσει τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Συνήθως εμφανίζονται στις αρχές του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης και στις περισσότερες γυναίκες υποχωρούν στις αρχές του δευτέρου τριμήνου(14η εβδομάδα). Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή και καθόλη τη διάρκεια της κυήσεως.

Η βαρύτητα της κατάστασης ποικίλλει. Μπορεί να είναι ήπια, όπου η ναυτία διαρκεί λίγο και οι έμετοι είναι 1-2 ανά 24ωρο, ή σοβαρή, με τη ναυτία να διαρκεί αρκετές ώρες και τους εμέτους να είναι περισσότεροι. Η πλέον σοβαρή μορφή είναι το σύνδρομο υπερεμεσίας της κύησης(hyperemesis gravidarum) που συμβαίνει στο 3% των εγκύων. Η αφυδάτωση που προκαλούν οι έμετοι, χρήζει θεραπείας, μερικές φορές και ενδονοσοκομειακής νοσηλείας.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν πρώιμη έναρξη θεραπείας, ούτως ώστε η κατάσταση να μην γίνει σοβαρή, καθώς τότε αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα.

Ζωτικής σημασίας θεωρείται η αλλαγή του διαιτολογίου και του τρόπου ζωής. Συνιστάται η λήψη πρωινού (τοστ ή κράκερς), πριν η γυναίκα σηκωθεί από το κρεβάτι, για να μην κινείται με άδειο στομάχι. Ακολούθως ενδείκνυται η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, η λήψη υγρών, η αποφυγή τροφών που δημιουργούν απέχθεια και τάση προς έμετο. Τα γεύματα είναι καλό να βασίζονται σε υδατάνθρακες και να είναι χαμηλά σε λιπαρά. Εάν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία.

Η φαρμακευτική θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η χορήγηση βιταμίνης Β6(πυριδοξίνη). Πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία, τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, την οποία έχουν υιοθετήσει οι μεγάλες ιατρικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τις Αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστάται η λήψη 10-25 mg πυριδοξίνης από του στόματος ανά 8ωρο. Το κύριο όφελος εστιάζεται στην πρόληψη των επεισοδίων ναυτίας. Στην Αμερική, τέλος κυκλοφορεί και έχει πάρει έγκριση για χορήγηση σε εγκύους, ο συνδυασμός της πυριδοξίνης με Doxylamine, που δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Η εταιραία Health Sign διαθέτει το σκεύασμα B6 25mg. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. 2014 H.Herrell, Am.Fam.Physician Nausea and Vomiting of Pregnancy, Jan.15;89(12):965-970
  2. 2015 American Congress of Obstetricians and Gynecologists. Morning Sickness: Nausea and Vomiting of Pregnancy

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:51