Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 13:15

Βιταμίνη D & Βακτηριακή Χλωρίδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια νέα προσέγγιση, σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στις παθήσεις του πεπτικού, φέρνει στο φως έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα στο European Journal of Nutrition.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τη δράση της στα οστά, αλλά της έχουν αποδοθεί και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Έως τώρα, υπήρχε κενό στη βιβλιογραφία σχετικά με την in vivo επίδρασή της στη βακτηριακή χλωρίδα των ανθρώπων. Οι περισσότερες μελέτες της βακτηριακής χλωρίδας του ανθρώπινου οργανισμού εξάλλου, βασίζονταν σε εξετάσεις κοπράνων ή σε βιοψίες του κατώτερου πεπτικού. Βάση αυτών γινόταν η συσχέτιση με νοσήματα όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, το ευερέθιστο έντερο και η παχυσαρκία.

Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις της βιταμίνης D  στα μικρόβια του πεπτικού αλλά και στα κύτταρα που επιφορτίζονται με την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των μικροβίων που προσβάλλουν τον πεπτικό σωλήνα.

Η προοπτική αυτή μελέτη διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Graz στην Αυστρία. Ελήφθησαν βιοψίες από 6 διαφορετικά σημεία του πεπτικού (ανώτερου και κατώτερου) και δείγμα κοπράνων πριν και μετά τη λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D για 8 εβδομάδες. Από τα δείγματα που συνελέγησαν εκτιμήθηκε η βακτηριακή σύνθεση στα σημεία αυτά καθώς και ο αριθμός των CD8+ T-κυττάρων (με κυτταρομετρία ροής).

Αν και η μελέτη είχε αρκετά μικρό δείγμα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Φάνηκε ότι η χορήγηση βιταμίνης D:

  1. Αλλάζει τη σύνθεση των μικροβίων στο ανώτερο πεπτικό (σώμα στομάχου, άντρο στομάχου, 12δάκτυλο). Πιο συγκεκριμένα , μειώνει το σχετικό αριθμό των γ-Πρωτεοβακτηρίων(Gammaproteobacteria), που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την Ψευδομονάδα, την Escherichia και τη Σιγκέλλα, και αυξάνει την ποικιλία της βακτηριακής χλωρίδας.
  2. Δεν προκαλεί σοβαρές αλλαγές στη βακτηριακή χλωρίδα του κατωτέρου πεπτικού(τελικός ειλεός, τρήμα σκωληκοειδούς, ανιόν και σιγμοειδές κόλον) ή στα κόπρανα.
  3. Προκαλεί αύξηση στα CD8+ T -κύτταρα στον τελικό ειλεό.

Έτσι, παρέχεται μια ανατρεπτική εξήγηση της ευεργετικής δράσης της βιταμίνης D σε νοσήματα όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και οι βακτηριακές λοιμώξεις αφού φαίνεται ότι στη δράση της εμπλέκονται μικρόβια του ανώτερου πεπτικού.

Παράλληλα, ανοίγονται νέοι δρόμοι για την ερμηνεία νοσημάτων, αφού αποδεικνύεται η τοπική επίδραση στη βακτηριακή χλωρίδα περιοχών του πεπτικού σωλήνα, κάτι που με τις έως τώρα εξετάσεις (καλλιέργειες κοπράνων) δεν φαινόταν.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Effects of high doses of vitamin D3 on mucosa-associated gut microbiome vary between regions of the human gastrointestinal tract. Mina Bashir, Barbara Prietl, Martin Tauschmann,Selma I. MautnerPatrizia K. KumpGerlies TreiberPhilipp WurmGregor GorkiewiczChristoph HögenauerThomas R. Pieber. European Journal of Nutrition.June 2016, Volume 55, Issue 4, pp 1479–1489

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:51