Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 10:14

Το μεταβολικό σύνδρομο προλαμβάνεται με πράσινο τσάι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνάθροιση παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η αντοχή στην ινσουλίνη και η δυσλιπιδαιμία που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση Αρτηριακής Υπέρτασης, Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου II και Καρδιαγγειακής Νόσου. Συχνά δε, χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Το πράσινο τσάι καταναλώνεται παγκοσμίως ιδιαίτερα στις χώρες της Άπω Ανατολής. Περιέχει καφεΐνη και πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες. Η πιο σημαντική κατεχίνη είναι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις πολλές ευεργετικές δράσεις του τσαγιού.

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της επιγαλλοκατεχίνης όχι μόνο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά και στις άλλες συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου. Έτσι φαίνεται ότι η EGCG μειώνει το σάκχαρο νηστείας, την ινσουλίνη και την αντοχή στην ινσουλίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα καθώς και την άθροιση λιπών (στεάτωση) στο ήπαρ. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να οφείλονται σε μειωμένη απορρόφηση των λιπών καθώς και σε αντιφλεγμονώδη δράση που προκαλεί η επιγαλλοκατεχίνη. Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί, όπως η μειωμένη σύνθεση λιπαρών οξέων και η αυξημένη οξείδωσή τους βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πρόσφατα ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μεθυλίωση του DNA εμπλέκεται στην εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, μέσω ρύθμισης της δράσης πολλών γονιδίων. Κυτταρικές μελέτες δείχνουν ότι στην παχυσαρκία εμφανίζονται μεθυλιώσεις συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό (ppar-α, ucp1 and phosphoenolpyruvate carboxinase), μετάλλαξη γονιδίων για τη λεπτίνη και τον υποδοχέα αυτής και υπομεθυλίωση στο γονίδιο για τη ρενίνη. Η επιγαλλοκατεχίνη είναι μια ουσία που δρα μέσω μεθυλίωσης του DNA (εξού και ο ρόλος της έναντι της καρκινογένεσης), προσφέροντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να τη χρησιμοποιήσουν ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης του μεταβολικού συνδρόμου. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.       Epigallocatechin Gallate: A Review of Its Beneficial Properties to Prevent Metabolic Syndrome. Samuel Legeay. Nutrients. 2015 Jul; 7(7): 5443–5468.

2.      Green tea catechin, epigallocatechin-3-gallate (EGCG): mechanisms, perspectives and clinical applications. Brahma N. Singh. Biochem Pharmacol. 2011 Dec 15; 82(12): 1807–1821.

3.      Recent advances on tea polyphenols. Jyoti Kanwar. Front Biosci (Elite Ed). 2012 Jan 1; 4: 111–131.

4.      Food Inhibits the Oral Bioavailability of the Major Green Tea Antioxidant Epigallocatechin Gallate in Humans. Nenad Naumovski. Antioxidants (Basel). 2015 Jun; 4(2): 373–393.

5.      Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health. Wolfram S. J Am Coll Nutr. 2007 Aug;26(4):373S-388S.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:50