Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 10:04

Ημικρανία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ημικρανία είναι μια έντονη, επώδυνη και υποτροπιάζουσα κεφαλαλγία που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από δυνατό πονοκέφαλο που συνοδεύεται από ναυτία κι έμετο, υπερευαισθησία στο φως, το θόρυβο και την κίνηση, αδιαθεσία, ιλίγγους και κούραση.

Όσοι πάσχουν από ημικρανίες συνήθως αναζητούν φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης αφενός μεν για να προλάβουν τις κρίσεις, αφετέρου για να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων. Η αντιμετώπιση με συμπληρώματα διατροφής είναι μια θελκτική επιλογή καθώς ο χρόνιος αλλά και περιοδικός χαρακτήρας της ημικρανίας συνήθως απαιτεί την επαναλαμβανόμενη λήψη φαρμάκων με τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αυτά. Η προληπτική χορήγηση συμπληρωμάτων έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τις ανάγκες του οργανισμού για φάρμακα.

Πολλά συμπληρώματα έχουν βοηθήσει ανθρώπους με ημικρανίες. Βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, αμινοξέα, ένζυμα, ορμόνες έχουν χρησιμοποιηθεί. Θα σταθούμε σε δύο συμπληρώματα που θεωρούνται σημαντικά από την επιστημονική κοινότητα και ο ρόλος τους είναι ξεκάθαρος.

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο σημαντικό για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και προσδένεται σε συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που συνδέονται με την εμφάνιση της ημικρανίας. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση ημικρανίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις ημικρανίας με αύρα και σε ημικρανίες που σχετίζονται με τον κύκλο της γυναίκας. Συνολικά μειώνει κατά 50% τα συμπτώματα της ημικρανίας σε ποσοστό περίπου 50% των πασχόντων. Η αποτελεσματικότητά του αξιολογείται τουλάχιστον μετά από τρεις μήνες συνεχούς χορήγησης. Οι μεγαλύτερες επιστημονικές κοινότητες που ασχολούνται με την ημικρανία το εντάσσουν στις κατευθυντήριες οδηγίες τους (magnesium citrate 400-600 mg την ημέρα).

Η φλεγμονή έχει προταθεί ως παθογενετικός άξονας τόσο στην έλλειψη της βιταμίνης D όσο και στην ημικρανία. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε σε ετήσιο Αμερικανικό συνέδριο για την κεφαλαλγία ανέδειξε ότι το 42% των ασθενών με χρόνια ημικρανία έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παρουσίαζαν πόνους που δεν ανακουφίζονταν από τα περισσότερα παυσίπονα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί ασθενείς με ημικρανία μπορεί να βοηθηθούν όταν λαμβάνουν συμπλήρωμα με βιταμίνη D. Η μείωση της φλεγμονής με τη χορήγηση βιταμίνης D είναι πιθανότατα ο τρόπος δράσης.  

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Effects of Intravenous and Oral Magnesium on Reducing Migraine: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials.Chiu HY, Yeh TH, Huang YC, Chen PY. Pain Physician. 2016 Jan;19(1):E97-E112.

2. Effect of Vitamin D supplementation on symptoms and C-reactive protein in migraine patients. Mottaghi T, Askari G,Khorvash F, Maracy MR. J Res Med Sci. 2015 May;20(5):477-82.

 

3. The relationship between serum levels of vitamin D and migraine. Tayebeh Mottaghi, Fariborz Khorvash, Gholamreza Askari, Mohammad Reza Maracy, Reza Ghiasvand, Zahra Maghsoudi, and Bijan Iraj. J Res Med Sci. 2013 Mar; 18(Suppl 1): S66–S70.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:48