Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 10:12

Επούλωση τραυμάτων και διατροφή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων περιλαμβάνει 4 φάσεις: Αιμόσταση, φλεγμονή, υπερπαραγωγή/πολλαπλασιασμός των κυττάρων και ανάπλαση του ιστού. Στα τραύματα που δεν επιτυγχάνεται η αλληλουχία αυτών των βημάτων επέρχεται χρονιότητα. Αυτά τα χρόνια τραύματα συνήθως «κολλάνε» στο στάδιο της φλεγμονής. Τα περισσότερα χρόνια τραύματα είναι αποτέλεσμα σακχαρώδους διαβήτη, ισχαιμίας, φλεβικής στάσης και εξωτερικής πίεσης των ιστών (χρόνια κατάκλιση).

Στα αρχικά στάδια, μετά την επίτευξη της αιμόστασης,  κύτταρα της φλεγμονής (ουδετερόφιλα, μακροφάγα, λεμφοκύτταρα) μεταναστεύουν στην περιοχή του τραύματος.

Τα ουδετερόφιλα καταπολεμούν τα μικρόβια που προσπαθούν να διεισδύσουν και καθαρίζουν τα κυτταρικά υπολείμματα. Τα μακροφάγα παράγουν κυτοκίνες οι οποίες προσελκύουν λευκοκύτταρα που αποδομούν τα νεκρά κύτταρα. Τα Τ- λεμφοκύτταρα πηγαίνουν στην περιοχή του τραύματος κατά τη διαδικασία της ανάπλασης του ιστού και διασφαλίζουν την ακεραιότητα του ιστού. Η ανοσολογική επάρκεια του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία επούλωσης.

Η διατροφή έχει μείζονα ρόλο στην επούλωση του τραύματος.

Οι  πρωτεΐνες έχουν αναγνωριστεί ως ζωτικό μακροσυστατικό. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες για την επούλωση χρόνιων τραυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο πιστεύαμε. Η ένδεια πρωτεϊνών επηρεάζει τη λειτουργία των τριχοειδών αγγείων, τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, τη σύνθεση κολλαγόνου και την ανάπλαση του ιστού του τραύματος. Μπορεί ακόμα να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συγκεκριμένα δύο πρωτεΐνες φαίνεται ότι παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, η αργινίνη και η γλουταμίνη. Φαίνεται ότι διαθέτουν μοναδικές ιδιότητες που μπορούν να επιταχύνουν τη σωστή επούλωση.

Η αργινίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ. Τα προϊόντα από τον μεταβολισμό της αργινίνης προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, την αγγειογένεση και τη σύσπαση των λείων μυικών ινών του τραύματος ενισχύοντας  τη διαδικασία επούλωσης. Ταυτόχρονα ενισχύουν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Η γλουταμίνη είναι το κυρίαρχο αμινοξύ στον οργανισμό. Είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούν τα κύτταρα του τραύματος, ιδίως οι ινοβλάστες, τα επιθηλιακά κύτταρα και τα μακροφάγα,  για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Φαίνεται ότι διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο κατά τη διάρκεια της φάσης της φλεγμονής.

Από μελέτες φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά την παραγωγή του κολλαγόνου βελτιώνοντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης, ειδικά σε «δύσκολα» τραύματα, όπως είναι τα έλκη των άκρων σε διαβητικούς(διαβητικό πόδι). Η χορήγηση γλουταμίνης από το στόμα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης για λήψη αντιβιοτικών, τη μείωση του κόστους που σχετίζεται με την επούλωση του τραύματος και τη βράχυνση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την επούλωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


1. Williams JZ, Abumrad N, Barbul A. Effect of a specialized amino acid mixture on human collagen deposition. Ann Surg 2002;236:369-375

2. Sipahi S, Gungor O, Gunduz M, et al. the effect of oral supplementation with a combination of B-hydroxy-B-methylbuturate, arginine and glutamine on wound healing: a retrospective study of hemodialysis patients. BMC Nephro 2013;14:8-12.


3. Tatti P, Barber AE. The use of specialized nutritional supplementation for diabetic foot ulcers reduces the use of antibiotics. J EndocrinolMetab 2012;12:26-31.

4. Nutrition, Anabolism, and the Wound Healing Process: An Overview. Robert H. Demling, MD. ePlasty. 2009;9:65-94. 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:48