Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 10:17

Οι Θεραπευτικές χρήσεις του μαγνησίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τις μεταβολικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν. Πρόκειται για έναν ηλεκτρολύτη που αποθηκεύεται κυρίως στα οστά και τους μύες, ενώ μόλις το 1% αυτού κυκλοφορεί στο αίμα. Εξαιτίας αυτής της κατανομής η διάγνωση της ανεπάρκειας μαγνησίου στον οργανισμό είναι δύσκολη και αποτελεί πρόκληση για τον κλινικό ιατρό. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να αποδείξουν την έλλειψή του, αλλά επί φυσιολογικών τιμών δεν μπορούν να την αποκλείσουν (εξέταση ειδική αλλά όχι ευαίσθητη). Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά είναι οι κύριες τροφικές πηγές μαγνησίου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, λόγω της επεξεργασίας των τροφίμων, η ποσότητα μαγνησίου στις τροφές μειώνεται και ότι η έλλειψη μαγνησίου ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα με χρόνια νοσήματα (ημικρανία, νόσος Alzheimer, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2). Περίπου το 75% των Αμερικανών φαίνεται ότι δεν προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες μαγνησίου διατροφικά. Ο τρόπος ζωής, φάρμακα, αλλά και χρόνια νοσήματα (διαβήτης, σύνδρομα δυσαπορρόφησης-νόσος Crohn, κοιλιοκάκη-, αλκοολισμός, γήρας) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υπομαγνησιαιμία. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη εγρήγορση των επιστημόνων σε ότι αφορά στην πρόσληψη μαγνησίου καθώς και στον πιθανό θεραπευτικό του ρόλο σε μια σειρά ιατρικών καταστάσεων.

Είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στην εκλαμψία και την προεκλαμψία, σε αρρυθμίες (κολπική μαρμαρυγή, torsades de points), στο σοβαρό άσθμα και τις ημικρανίες. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου από μεταβολικό σύνδρομο, στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και της ινσουλίνης, στην ανακούφιση από συμπτώματα δυσμηνόρροιας και στην αντιμετώπιση των κραμπών σε εγκύους. Η χρήση του μαγνησίου θεωρείται κοινή πρακτική και σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και δυσπεψίας.

Αν και είναι ασφαλές στις σωστές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Επειδή η έλλειψη μαγνησίου είναι συνήθως ασυμπτωματική, οι εξετάσεις αίματος και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με μαγνήσιο συνιστώνται σε ασθενείς αυξημένου κινδύνου, ειδικά σε αυτούς που λαμβάνουν διουρητικά και αυτούς που έχουν σύνδρομα δυσαπορρόφησης. Τα συμπληρώματα διατροφής δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τις συνιστώμενες δόσεις και θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε ασθενείς με επηρεασμένη νεφρική λειτουργία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.      Therapeutic uses of magnesium. Guerrera MP, Volpe SL, Mao JJ. Am Fam Physician. 2009 Jul 15;80(2):157-62.

2.      Magnesium in disease prevention and overall health. Volpe SL. Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):378S-83S

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:48