Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 10:45

Σημεία που φανερώνουν διατροφικές ελλείψεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καλή χρονιά σε όλους. Μέσα από το blog μας θα προσπαθήσουμε και αυτή τη χρονιά να προσφέρουμε απλές συμβουλές υγείας, να αποκαλύψουμε μικρά μυστικά της διατροφής και να απαντήσουμε σε ερωτήματα που συνεχώς αναδύονται στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής. Στόχος μας είναι η παρακολούθηση των εξελίξεων και η συνεχής ενημέρωση του κοινού για θέματα σε σχέση με τον κλάδο των συμπληρωμάτων.

Βασική προϋπόθεση για να λειτουργεί το σώμα μας σαν καλοκουρδισμένη μηχανή αποτελεί η σωστή διατροφή η οποία δεν υποκαθίσταται. Τι γίνεται όμως αν μας λείπει κάποιο συστατικό;

Μπορεί να  απουσιάζει από το διαιτολόγιο, να μην μπορεί ο οργανισμός να το απορροφήσει ή να το αποβάλλει πρόωρα. Δυστυχώς οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να υπάρχουν για αρκετό καιρό στον οργανισμό πριν αποκαλυφθούν με συμπτώματα ή σημεία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη ανακάλυψή τους. Ας δούμε κάποιες από αυτές.

  • Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές παθήσεις. Όταν δε δικαιολογείται από τον τρόπο ζωής είναι καλό να διερευνάται καθώς μπορεί να αποκαλύψει έλλειψη βιταμινών, αναιμία, καρδιακή νόσο, κατάθλιψη ή νόσο του θυρεοειδούς.
  • Τα μαλλιά δημιουργούνται κυρίως από πρωτεΐνες και η κατάστασή τους χρησιμεύει ως διαγνωστικός δείκτης για διατροφικές ελλείψεις. Τα εύθραυστα και ξηρά μαλλιά μπορεί να μας ενημερώσουν για έλλειψη λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, σιδήρου και άλλων μικροσυστατικών.
  • Διαταραχές στα νύχια μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως δείκτης επάρκειας θρεπτικών συστατικών. Η κοιλονυχία είναι μια διαταραχή του σχήματος των νυχιών που εμφανίζεται στη σιδηροπενική αναιμία. Μαλακά ή εύθραυστα νύχια μπορεί επίσης να σημαίνουν έλλειψη μαγνησίου.
  • Η φλεγμονή στα χείλη, κυρίως στις γωνίες αυτών, η ωχρότητα ή η φλεγμονή στη γλώσσα είναι προειδοποιητικά σημάδια έλλειψης βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου ή ακόμα και ψευδαργύρου. Η παρατεταμένη ή αυτόματη αιμορραγία από τα ούλα μπορεί επίσης να δηλώνει διαταραχές των βιταμινών C και K.
  • Τα κρύα άκρα δε σημαίνουν μόνο ζεστή καρδιά. Μπορεί να υποδηλώνουν βλάβες στο θυρεοειδή ή και έλλειψη μαγνησίου.
  • Η χρόνια διάρροια, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Οι λοιμώξεις, τα χειρουργεία, συγκεκριμένα φάρμακα, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
  • Συχνές αλλαγές της διάθεσης που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν χρήζουν διερεύνησης. Μπορεί να οφείλονται σε σοβαρές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, μπορεί όμως να οφείλονται και σε μειωμένη πρόσληψη συστατικών από την τροφή, γεγονός που οδηγεί στην έλλειψη της απαραίτητης ενέργειας.
  • Η ανορεξία αποτελεί ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει πάντα να ελέγχεται. Τα αίτια της είναι πολλά, άλλα σημαντικά άλλα λιγότερο σημαντικά. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι η μειωμένη πρόσληψη τροφής θα δημιουργήσει φαύλο κύκλο και ακόμα περισσότερα προβλήματα

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι η σχέση των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων με τις ασθένειες είναι αμφίδρομη. Η έλλειψή τους μπορεί να οφείλεται σε κάποιο νόσημα, μπορεί ωστόσο και να το προκαλέσει. Γι΄ αυτό και η έγκαιρη αναγνώριση της έλλειψης μπορεί να βοηθήσει τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά τον ασθενή.  Ταυτόχρονα λοιπόν με τις συμβατικές θεραπείες για τα διάφορα νοσήματα και πάντα ως συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την αντιμετώπιση των μικρών διατροφικών ελλείψεων.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:47