Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 11:17

Γαστρίτιδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Πρόκειται για ιστολογική διάγνωση και όχι για νόσημα. Η συνηθέστερη αιτία της γαστρίτιδας είναι ένα βακτήριο που ταυτοποιήθηκε το 1982, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (HP). Από τότε, τα αντιβιοτικά αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας της λοίμωξης από HP. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά δημιουργεί ανάγκη για νέες θεραπείες.

Το 2009 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition μια μελέτη που έδειξε ότι το αμινοξύ γλουταμίνη μπορεί να αποκαταστήσει την καταστροφή των κυττάρων του στομάχου που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο.

Τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για τη θεραπεία του γαστρικού έλκους.

Η βλάβη στο στομάχι δημιουργείται όταν τα βακτήρια μειώνουν την προστατευτική βλέννη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου, καταστρέφουν τα γαστρικά κύτταρα και επάγουν μια ανοσολογική απάντηση που όμως δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε ένα συνδυασμό χρόνιας εμμένουσας γαστρίτιδας, κυτταρικής καταστροφής και ενός μικροπεριβάλλοντος που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη δυσπλασίας των κυττάρων και την εμφάνιση γαστρικού καρκίνου.

Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που εντοπίζεται σε κάποιες τροφές, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά και σε κάποια φρούτα και λαχανικά. Η L-γλουταμίνη χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα από άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι καταστρεπτικές επιδράσεις του ελικοβακτηριδίου έναντι των γαστρικών κυττάρων, μέσω της παραγωγής αμμωνίας, μπορούν να ανασταλούν πλήρως όταν χορηγείται γλουταμίνη. Το αμινοξύ αυτό έχει την ιδιότητα να απενεργοποιεί την αμμωνία, μειώνοντας έτσι την κυτταρική βλάβη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Φάνηκε ότι η χορήγηση L-γλουταμίνης οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής τριών κυτοκινών (ιντερλευκίνη 4, ιντερλευκίνη 10 και του αυξητικού παράγοντα TGF-a) σημαντικών για την προστασία του γαστρικού βλεννογόνου από το ελικοβακτηρίδιο. Σαν αποτέλεσμα, τα επίπεδα της φλεγμονής στο τέλος της μελέτης ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε γλουταμίνη συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αφορά το 50% του πληθυσμού και πρόσφατα αναγνωρίστηκε σαν καρκινογόνο πρώτης κατηγορίας. Η θεραπεία με γλουταμίνη για να μετριαστούν οι καταστρεπτικές επιδράσεις του, αποτελεί μια ασφαλή επιλογή, ιδιαίτερα για τους ασθενείς που, παρά τη λήψη αντιβιοτικών, δεν έχουν εκριζώσει το ελικοβακτηρίδιο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Inflammation and foveolar hyperplasia are reduced by supplemental dietary glutamine during Helicobacter pylori infection in mice. JNutr. 2009 May;139(5):912-8.

2. New frontiers in gut nutrient sensor research: prophylactic effect of glutamine against Helicobacter pylori-induced gastric diseases in Mongolian gerbils. Journal Pharmacol Sci. 2010;112(1):25-32.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:46