Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 13:21

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νιώθετε μονίμως κουρασμένοι; Έχετε έλλειψη ενέργειας; Ο ύπνος δεν αποκαθιστά τις δυνάμεις σας; Δεν είστε οι μόνοι! Η κόπωση είναι ένα σύνηθες ιατρικό πρόβλημα και τα αίτια της είναι πολυάριθμα. Πολλές φορές δε, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ) χαρακτηρίζεται από ιατρικά ανεξήγητη, επίμονη ή υποτροπιάζουσα, κόπωση που διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες. Συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, γαστρεντερικές διαταραχές, πονόλαιμο, μουδιάσματα και διαταραχές του γνωσιακού επιπέδου. Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Υπάρχουν αναφορές ότι μόνο το 20% των ασθενών με ΣΧΚ είναι διαγνωσμένο. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες, αλλά η συχνότητά του ποικίλλει αναλόγως του ορισμού που δίνεται στο σύνδρομο, της μεθόδου υπολογισμού και της εκάστοτε περιοχής που γίνεται η μελέτη. Κυμαίνεται πάντως από  0.03% έως πάνω από 3%.

Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική, με το οξειδωτικό stress να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Η κούραση, ο πόνος, τα προβλήματα του γαστρεντερικού, αποδίδονται σε άμεσες και έμμεσες επιδράσεις των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Αν και οι περισσότεροι μηχανισμοί μένει να αποδειχθούν, η αυξημένη οξείδωση λιπιδίων και πρωτεϊνών έχει τεκμηριωθεί στους ασθενείς με ΣΧΚ συγκριτικά με υγιείς. Η πλέον σύγχρονη αντίληψη είναι ότι το ΣΧΚ χαρακτηρίζεται από ήπια φλεγμονή και αυξημένο οξειδωτικό stress.

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Οι γιατροί βασίζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Συνήθως χορηγούνται αντικαταθλιπτικά, που βελτιώνουν τη διάθεση των ασθενών, αντιφλεγμονώδη για την ανακούφιση από τους πόνους, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

Η θεραπεία με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι ένας ασφαλής και εύκολος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

  • Έως τώρα μία από τις πλέον δοκιμασμένες και αποτελεσματικές λύσεις είναι τα συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα μαγνησίου στα ερυθροκύτταρα είναι χαμηλότερα στους ασθενείς με ΣΧΚ συγκριτικά με υγιείς. Η χορήγηση μαγνησίου έχει φανεί ότι αποκαθιστά τα επίπεδα αλλά και βελτιώνει τα συμπτώματα σε σχέση με τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου.
  • Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν συμπλέγματα της βιταμίνης Β, η βιταμίνη C και η βιταμίνη D έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την ενέργεια ιδιαίτερα σε ασθενείς που παρουσιάζουν διατροφικά ελλείμματα.
  • Τα χαμηλά επίπεδα λιπαρών οξέων  φαίνεται ότι αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών με ΣΧΚ. Αυτό το εύρημα έχει αποδοθεί σε διαταραχές του μεταβολισμού των λιπών. Η εξωγενής χορήγηση Ω3 λιπαρών οξέων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος  θεραπείας. Έχει βρεθεί ότι η τρίμηνη χορήγηση βελτιώνει τα συμπτώματα και ομαλοποιεί τα επίπεδα στο αίμα.
  • Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν μια ασφαλή και πολλά υποσχόμενη θεραπεία. Η αντιμετώπιση του οξειδωτικού stress μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αιτιολογική θεραπεία του συνδρόμου, μέσω της αποκατάστασης της αντιοξειδωτικής ενζυμικής δραστηριότητας.  

 

Οι οριακές ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων στους ασθενείς με ΣΧΚ, είναι ένα εύρημα που μάλλον οφείλεται στο ίδιο το σύνδρομο παρά σε ανεπαρκείς δίαιτες. Είναι πιθανό ότι αυτές οι ελλείψεις όχι μόνο συμβάλλουν στις κλινικές εκδηλώσεις του συνδρόμου αλλά αποτελούν και εμπόδιο στη θεραπευτική διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο, όταν είναι δυνατό, θα πρέπει να αναγνωρίζονται με αντικειμενικές μετρήσεις και να επιβεβαιώνεται η αποκατάστασή τους με επανάληψη των μετρήσεων μετά τη λήψη θεραπείας. Επιπρόσθετα, λόγω της σπανιότητας των ανεπιθύμητων ενεργειών καθώς και της δυσκολίας αποκλεισμού οριακών ελλείψεων είναι λογικό να χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής σε αυτούς τους ασθενείς, τουλάχιστον για μια δοκιμαστική περίοδο.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:44